Hopp til innhold

– Harald Norvik en kamikazepilot

Harald Norviks åpne kamp med næringsministeren har trolig gjort det lettere å være styreleder i delstatlige selskaper, mener næringslivstopp Eivind Reiten.

Næringslivsleder Eivind Reiten

Det var helt riktig av Harald Norvik å ta opp kampen mot næringsminister Trond Giskes forsøk på å styre Telenors beslutninger via SMS og telefonsamtaler, mener næringslivstopp Eivind Reiten.

Foto: Johan B. Sættem

Onsdag ble Harald Norvik i praksis avsatt som styreleder i Telenor etter at næringsminister Trond Giske ikke lenger hadde tillit til ham.

Bakgrunnen er at Harald Norvik i januar kranglet offentlig med næringsministeren, etter det han oppfattet som utilbørlig press for å hindre salget av TV2 til Danmark.

Næringslivstopp Eivind Reiten mener at Norvik nok skjønte at han ikke ville kunne få fornyet tillit etter å ha vært i åpen strid med sin største eier.

- Det var ingen overraskelse at resultatet ble som det ble. Man kan ikke forvente å få fornyet tillit når man går i strupen på sin største eier, sier Reiten til NRK.

LES OGSÅ: Giske: – En helhetsvurdering

Reiten har i en årrekke vært blant landets mest profilerte næringslivsledere.

Han har tidligere vært styreleder i både Telenor, StatoilHydro og Posten. I tillegg har han vært olje- og energiminister.

LES OGSÅ: – Kan skremme bort styreledere

– Vanskeligere for Giske styre via SMS

Det var viktig og helt riktig av Norvik å gi klar beskjed til Giske om at styrelederen i et børsnotert selskap må representere alle eierne, og ikke kun kan springe statens ærend, mener den tidligere statsråden.

Reiten meiner at Norvik har gått foran og nærmest ofret seg selv for en større og viktigere sak

– Jeg synes på mange måter at Harald Norvik her er en form for kamikazepilot, i den forstand at han har lagt et godt grunnlag for de som skal være styreledere etterpå. Han har bidratt til en ytterligere skjerping av hvordan staten utøver sin eiermakt, sier Reiten.

En god ting som trolig kommer ut av feiden mellom Telenor og næringsministeren er at det i fremtiden blir mye vanskeligere for næringsministeren eller andre å sende styringssignaler via SMS.

- Det er bra, sier Reiten.

Men statsråd Giske er ikke enig med Reiten i at han nå har redusert sitt handlingsrom som en følge av egen opptreden.

LES OGSÅ: – Det er klart jeg er skuffet

– Ikke noe mål at selskapene alltid skal skal gjøre som regjeringen vil

– Det er feil at vi ba om noen særbehandling av oss. Men vi har fra statens side akkurat samme rett til å fremme våre synspunkter overfor selskapet som mindre aksjonærer, sier næringsminister Trond Giske.

Harald Norvik

Telenors styreleder Harald Norvik ble presset ut av Telenor-styret etter åpen strid med næringsminister Trond Giske.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Statens eierandel på 54 prosent i Telenor ligger under næringsdepartementet. I praksis er det derfor den til en hver tid sittende næringsminister som i praksis bestemmer over statens eiermakt i selskapet.

Giske sier at han ikke har som mål å sende et generelt signal om andre styreledere må innrette seg etter regjeringens politikk dersom de skal ha som mål å bli sittende.

- Selvsagt kan selskapene ta konklusjoner som er annerledes enn det staten ønsker. Men det var aldri slik at vi mente at Telenor skulle beholde TV2 i strid med sine kommersielle interesser, sier Giske.

Han avviser at det vil bli noe problem for staten å rekruttere gode ledere til delvis statseide selskaper i fremtiden.

LES OGSÅ: Telenor avskriver hele India-investeringen

– Minner om en hevnaksjon

FrPs Harald Tom Nesvik sier til NRK at Giskes opptreden overfor Norvik kan minne om en hevnaksjon.

- Trond Giske har vel et behov for å vise hvem som er sjefen. Men problemet er at regjeringen har gitt forskjellige signaler inn mot styret, og det kan ikke fortsette, sier Nesvik.

Han frykter for rekrutteringen av dyktige styreledere til selskaper der staten er med som eier dersom dette fortsetter.

AKTUELT NÅ