– For små kommuner for helsereform

Regjeringen vil overlate mer behandling av eldre og syke til kommunene. – Norske kommuner er for små til at alle kan påta seg dette ansvaret. Det vil føre til store forskjeller, mener Torunn Janbu, president i Den norske legeforening.

President i Legeforeningen, Torunn Janbu

President i Legeforeningen, Torunn Janbu, mener det ikke fortsatt kan være 430 kommuner dersom det skal mulig å gi et godt tilbud til alle med den nye samhandlingsreformen.

Foto: NRK

I regjeringens store reform av helse-Norge, som ble sendt ut på høring i dag, får kommunene er langt større ansvar for helsen vår. Kommunene får økt ansvar for behandling av eldre og pasienter med livsstilssykdommer. I tillegg skal ferdigbehandlede pasienter raskere ut av sykehus og hjem til kommunal behandling.

– Vi mener at flere folk kan være på sykehjem og i omsorgsbiliger. Da kan de som virkelig er syke, være på sykehus, mens vi samtidig kan ha mer eldreomsorg, sier statsminister Jens Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sjarmerte de eldre på Sofienbergsenteret i Oslo.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Vil føre til ulike behandlingstilbud

Kommunene skal få overført penger fra de statlige helseforetakene for å ta hånd om pasienter som er ferdigbehandlet på sykehus.

Samtidig må kommunene være med å betale noe av sykehusregningen.

– Hvis man skal ha kommunal medfinansiering, er norske kommuner for små. Det vil føre til forskjeller i behandlingstilbudene mellom kommunene, eller at kommunene bare betaler seg ut av det og betaler sykehusene i stedet for å ha mulighet til å bygge opp noe selv, sier Janbu.

Hun viser til erfaringen fra Danmark. Der så ikke småkommunene, de med færre enn 20.000 innbyggere, seg i stand til å bygge opp alternativer, ifølge Janbu.

Hun får støtte av leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Bent Høie (H).

– Veldig mange kommuner er for små. Kommunestrukturen hindrer fornyelse av Norge, sier Høie.

Dermed har debatten allerede tatt vendingen kommunalminister Liv Signe Navarsete ikke ønsket den skulle ta. Hun understreker at samhandlingsreformen handler om mer plikt og ansvar til kommunene, og at det ikke må bli en debatt om større kommuner.

– Det kan gjøre at hele reformen sporer av. Da handler debatten om struktur, og ikke om innhold og organisering av tjenester i forhold til pasienten, sier Navarsete.

– Må ikke bli et mål i seg selv å unngå sykehus

Presidenten i Legeforeningen mener ikke bare at 430 kommuner er for mange i en slik reform. Hun er også skeptisk til vektleggingen av at færre skal på sykehus.

– Det er viktig at det ikke blir et mål i seg selv at gamle mennesker ikke kommer på sykehus. De trenger å komme dit for å diagnostiseres og behandles, sier Janbu.

Høringsfristen går ut i januar.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger