Hopp til innhold

– Dette er en kalkulert risiko

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) understreker at tiltakene rundt oljevirksomheten i nord er kompromisser, og mener det viktigste var å verne de mest sårbare områdene.

Video Erik Solheim

VIDEO: Miljøvernminister Erik Solheim er mest opptatt av å få på plass et nasjonalt kompromiss som blir stående. (Reporter: Anders Børringbo Foto: Ingvil Øvretveit)

Både Solheims parti og naturbevegelsen jublet da regjeringen i mars vedtok å skjerme Lofoten og Vesterålen fram til 2013.

Havstrømmer mot Lofoten

Havstrømmene mot Lofoten.

Foto: Grafikk: NRK

Samtidig ble imidlertid 56 andre blokker like sør for Lofoten åpnet, noe som kan vise seg å ha enda større miljømessige konsekvenser .

Havstrømmene vil nemlig frakte oljen fra et eventuelt utslipp rett til Lofoten, viser en rapport fra Det Norske Veritas.

Miljøvernminister Erik Solheim mener det ikke kommer som noen overraskelse at det finnes flere sårbare områder i nærheten.

– Det er ingen tvil om at det også finnes andre områder langs kysten hvor et oljeutslipp kan få store konsekvenser. Men det vi var opptatt av med Lofoten og Vesterålen er at dette er det mest sårbare området. Vi er opptatt av å få til et nasjonalt kompromiss som kan bli stående, sier Solheim til NRK.

Nordland-feltene ved Røst

Nordland-feltene ved Røst.

Foto: Grafikk: NRK

– Jublet ikke for tidlig

Solheim viser til at oljevirksomheten i disse områdene hovedsaklig ble vedtatt på 1980-og 1990-tallet, og mener det aller viktigste var å få vernet Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi var veldig grundige i alle disse problemstillingene, vi var opptatt av et nasjonalt kompromiss. Et nasjonalt kompromiss kan aldri være SVs politikk alene, det må være både oljetilhengernes og natursidens samtidig, og det er det vi har fått til ved å verne de mest sårbare områdene, men samtidig å åpne for oljevirksomhet andre steder, sier Solheim.

Solheim er ikke enig i at SV og miljøbevegelsen jublet for tidlig.

– Overhodet ikke. Dette var en fantastisk dag som hele den norske miljøbevegelsen og SV feiret. Ingen av oss har noen illusjoner om at det ikke også er farer ved oljevirksomheten i andre deler av landet. Vi tar en kalkulert risiko ved å drive oljevirksomhet, men det er veldig viktig å verne de områdene som er særlig sårbare, sier han.

Les også: – Boring etter fossilt brennstoff er ikke risikofritt

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst

Fiskebåter utenfor Røst.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Inspirerer til videre kamp

Bellonas Frederic Hauge presiserer at det gjenstår mye arbeid, men mener det var verdt å feire regjeringens vedtak.

– Det vi vant i Lofoten og Vesterålen inspirerer til videre kamp i andre saker. Både Nordland 5 og 6 er svært viktige for oss, og det har vi jobbet mye med. Men man må huske på at det ikke er så ofte vi vinner noe som helst i forhold til oljeindustrien. Så vi er glad for det vi får til, og det inspirerer oss til kamp for Nordland 5 og 6, sier Hauge til NRK.

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellonaleder Frederic Hauge.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Hauge sier han er er fullt klar over farene ved oljevirksomheten lengre sør.

– Vi har påpekt en hel rekke ting i forbindelse med de scenarioene, vi har også bedt risikogruppen lage nye scenarioer, fordi det er flere feil og flere forhold ved disse tingene som vi ikke har vært fornøyde med.

– Men jeg har lyst til å si at vi har vært veldig klare på at både feltet ved Møre og Nordland 5 har like store konsekvenser som de områdene man nå har utelatt for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, sier Hauge.

Les: Slik var reaksjonene på regjeringens olje-nei

Vil vurdere sivil ulydighet

Bellonalederen utelukker ikke drastiske virkemidler i tiden fremover.

– For meg er disse sakene så viktige at vi vil vurdere om det kan være grunn til, som en sikkerhetsventil i demokratiet og oljeindustriens makt, å bruke sivil ulydighet i disse sakene.

– Jeg har sagt hele livet mitt at dette er så internasjonalt verdifulle områder at her må vi ta i bruk alle fredelige og anstendige virkemidler, sier Hauge.

Les også: Miljøvernere sammen mot olje i nord

Disse blokkene åpnes for petroleumsvirksomhet

Blokkene som åpnes for oljevirksomhet.

Foto: Grafikk Dan Henrik Klausen

AKTUELT NÅ