NRK Meny
Normal

Tiltalt 23-åring: – Det var lett å lage steroider

OSLO TINGRETT (NRK.no): 23-åringen som er hovedtiltalt i en omfattende dopingsak som i dag startet i Oslo tingrett, fortalte hvordan han bestilte stoffer og utstyr på internett, rørte sammen dopingmidler i sin egen kjeller og solgte steroider til en verdi av over 600.000 kroner.

intervju Ysen

SE VIDEO: 23-åringens forsvarer Heidi Ysen sier at hennes klient erkjenner forholdet han er tiltalt for.

Vegar Munthe Ommedal

Politiadvokat Knut Waldemar Solli sammen med aktor Vegar Munthe Ommeda. Aktor brukte store deler av dagen på å spørre ut den hovedtiltalte 23-åringen i saken.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Mandag forklarte 23-åringen som er utpekt som hovedmannen i dopingsaken i Oslo tingrett seg.

Han fortalte villig om hvordan han som 17-åring startet å bruke anabole steroider.

Gjennom nettfora fikk han ideen om å lage steroider og endte opp med å selge dopingmidler for til sammen minst 664.000 kroner.

Til sammen er åtte menn på mellom 23 og 27 år tiltalt for omfattende smugling, produksjon og salg av anabole steroider og andre dopingmidler.

– Spurte hvordan man lager steroider

23-åringen erkjenner forholdene han er tiltalt for, men tar noen forbehold når det gjelder beløp og mengden dopingmidler som ble smuglet inn i landet gjennom forsendelser fra USA og Kina.

– Jeg spurte kontakter jeg ble kjent med på fora på internett om hvordan man kunne lage steroider. Det viste seg å være lett. Jeg spurte fordi jeg var nysgjerrig. Jeg kunne ikke gjøre alt selv, og jeg fikk venner til å hjelpe meg. Det er synd fordi flere av dem sitter tiltalt her i dag. De har ikke noe med det å gjøre, sier 23-åringen i retten.

De tiltalte har gått på skole sammen på vestkanten i Oslo, eller er blitt kjent med hverandre på interessefora for anabole steroider.

– Det startet med at jeg begynte å trene og møtte en av de andre som er tiltalt i saken på helsestudio. Vi trente og var gode venner. Jeg begynte å lese om steroider, og fikk kontakter innen miljøet på nettet. Jeg måtte ordne ting til medtiltalte, siden jeg hadde kontakter.

– Fikk steroider direkte fra Kina

– Jeg ville vente med å bruke steroider til jeg var 18, men begynte da jeg var 17 og et halvt. Jeg begynte å selge. Det startet i det små og endte dårlig, forteller 23-åringen i retten.

Tiltalte forklarer seg villig om de ulike dopingmidlene og hvilket bruksområde de har. Ulike stoffer har ulik effekt på kroppen: Alt fra å gjøre kroppen mer sulten, brunere, tynnere og mer muskuløs.

– Jeg bestilte utstyr fra USA og pulveret fra Kina. Jeg oppdaget en metode for hvordan man kunne få steroidene rett fra Kina til Norge ved å sende det i en sylinder, sier 23-åringen.

– Lages på kjøkkenbenken

En omfattende bevisoppgave i saken inneholder tusenvis av eposter med detaljer om betalinger og bestillinger.

Aktor Vegar Munthe Ommedal innledet dagen med å forklare hvordan prosessen med å bestille dopingmidler og lage det foregår.

– Oppskrifter på dop søkes enkelt opp på internett. Det lages på kjøkkenbenken og i kjellere. Det er ikke mye som minner om et laboratorium. Dopet varmes opp, legges på ampuller og presses i en pillepresse ved å trykke play.

– Utstyr og stoffer bestilles fra Kina og USA. De to pressene som er beslaglagt har en kapasitet på over 4000 tabletter, og den andre på over 6000, sier Ommedal.

23-åringen skal ha solgt dopingmidler for til sammen minst 664.000 kroner.

– Ingen visste omfanget, jeg visste ikke selv. Jeg hadde ikke noe system på ting.
Jeg gjorde mye, men jeg hadde ikke oversikt, sier han.

23-åringen sier de andre på tiltalebenken visste lite eller ingenting om hva de var med på.

– De stilte ingen spørsmål, sier han flere ganger.

– Blandet sammen i kjelleren

Mannen som nå er hovedtiltalt i dopingrettssaken forteller at han blandet sammen dopingmidler i kjelleren før han filtrerte stoffet og fikk det over på glass som ferdige steroider. Han skulle deretter selge steroidene gjennom merkevaren Syntrax Pharma som de ville selge på nett. De produserte hundrevis av slike glass, men ble pågrepet før produksjonen kom skikkelig i gang.

I retten erkjenner han å ha solgt store mengder Syntrax Pharma.

– Er lite salg er på opp til 5000 kroner og et mellomstort salg er på 20.000 og oppover, sier han.

Forsvarer Heidi Ysen spurte tiltalte om hvordan han ser på tingene han har gjort i dag og hvordan det var å sitte varetektsfengslet i tre måneder i 2010.

– Det var jævelig å sitte i varetekt. Etterpå fikk jeg meg jobb og trivdes med det. Jeg har verken brukt eller solgt steroider i ettertid. Jeg sitter ikke igjen med noe penger etter dette. Alt av penger gikk til nytt utstyr, sier han.

Det er tre år siden 23-åringen ble pågrepet for forholdet han nå er tiltalt for.

– Han har lagt det bak seg

Det var på forhånd klart at 23-åringen ville erkjenne forholdet i retten.

– Det er en alvorlig tiltalte. Han har erkjent alt, bortsett fra noen detaljer. Han har lagt det bak seg og er i arbeid. Han er lei seg for det han har gjort, og selv overrasket over omfanget, sier 23-åringens forsvarer, Heidi Ysen til NRK.

I flere år har det vært forbudt å importere og selge anabole steroider, men kjøp og bruk av dopingmidlene har ikke vært rammet av lovverket. Fra 1. juli er det også forbudt å kjøpe og bruke anabole steroider, etter endringer i legemiddelloven.

Flere av de tiltalte skal ifølge tiltalen ha utviklet et dopingpreparat under merkenavnet Syntrax Pharma. NRK har tidligere skrevet om hvordan politiet gikk ut og advarte folk om ikke å bruke dette preparatet.

Politiet og tollere beslaglegger dop og utstyr for en halv million kroner.

SE VIDEO: Politi og tollspanere fant over 20.000 tabletter og over 200 ampuller til en gateverdi av over en halv million norske kroner da de gikk til aksjon mot en adresse i Oslo. Mannen som bodde ved adressen må sammen med syv andre møte i Oslo tingrett mandag tiltalt for innføring og produksjon av ulovlige stoffer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger