– Det er som å være i et mareritt

Moren til 13-åringen som døde av underernæring på en hytte på Beitostølen nyttårsaften i fjor, sier hun er i sjokk over å bli tiltalt for omsorgssvikt. Hun forteller at hun ikke skjønte hvor kritisk situasjonen var for datteren mot slutten.

Moren til 13-åringen som døde av underernæring på en hytte på Beitostølen nyttårsaften i fjor, sier hun er i sjokk over å bli tiltalt for omsorgssvikt. Hun forteller at hun ikke skjønte hvor kritisk situasjonen var for datteren mot slutten.

TILTALT: Camilla Lem Heggelund er tiltalt for grov omsorgssvikt etter at datteren døde, trolig av avmagring. Hun avviser straffskyld og sier hun har gjort alt hun kunne for at datteren skulle bli frisk.

Den avmagrede 13-åringen kollapset isolert på hytta med moren. Hun døde av underernæring. Statsadvokaten mener moren visste at datteren var i livsfare.

– Jeg hadde selvfølgelig tatt henne med til sykehuset med en eneste gang hvis jeg hadde trodd det var noen som helst fare. Hun spiste tvert imot mer, var oppegående og klar, vi spilte spill, strikket, og hun løste julenøtter raskere enn oss andre, sier Camilla Lem Heggelund.

I forrige uke ble det klart at hun tiltales for grov omsorgssvikt med døde til følge etter at datteren hennes døde av avmagring. Ifølge tiltalen hadde 13-åringen en BMI på 8,8 da hun døde. BMI under 17,5 regnes som alvorlig undervektig i alle aldre, ifølge Helsetilsynets retningslinjer.

– Det er en svært alvorlig sak. Vi tiltaler for grov omsorgssvikt fordi moren har foretatt aktive handlinger for å unndra datteren fra å bli oppfulgt av helsevesen og andre offentlige instanser, sa statsadvokat i Hedmark og Oppland, Arne Ingvald Dymbe.

Tok datteren ut av skolen: – Ville gi henne ro

Moren har hele tiden nektet straffskyld.

– Jeg ble helt sjokkert. Jeg er i sjokk ennå, jeg tror jeg er i et mareritt. Jeg føler det er helt uvirkelig. Jeg har stått på og kjempet for datteren min i alle år, og jeg kunne ha stått på i 20 år til, for det er det man gjør for barna sine.

Førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe har lagt vekt på at moren tok datteren ut av skolen og i fjor høst flyttet til hytta på Beitostølen, noen måneder før datteren døde, etter at hun hadde slitt med spiseforstyrrelser i flere år.

Påtalemyndigheten mener det gjorde det vanskelig for det offentlige apparatet å oppdage 13-åringens helsetilstand, slik at hun kunne få nødvendig helsehjelp.

Hvorfor tok du henne med deg og flyttet til Beitostølen?

– Fordi skolen ikke tok tak i problemer vi hadde meldt fra om. Da vi flyttet, avtalte jeg med den nye skolen at vi ønsket å ha hjemmeundervisning en stund, og tok sikte på vanlig igjen over jul. Hun trengte å få bygget opp tilliten til voksenpersoner i skolesystemet, og hun trengte litt ro, sier Heggelund.

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttå

DØDE PÅ HYTTA: Den 13 år gamle jenta ble funnet død på hytta på Beitostølen nyttårsaften i fjor. Her jobber politiet på hytta etter dødsfallet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sa nei til ny stoffskifte-sjekk

Fylkesmannen har gransket saken og konkludert med at barnevernet ikke ga jenta forsvarlig hjelp. Ifølge granskingen fulgte ikke to av skolene jenta gikk på i Bærum, reglene for saksbehandling, men fylkesmannen mener likevel det ikke var noen sammenheng mellom skolemiljøet og jentas sykdomsutvikling.

Heggelund mener de møtte behandlere som ikke skjønte hva datteren led av, og hvordan det skulle håndteres.

I tiltalen heter det at moren skal ha unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp. Det avviser moren.

Hun opplyser at hun har tatt med datteren til både offentlig og privat hjelpe- og helseapparat i flere kommuner.

– Noen steder ble hun sendt på vekten, fikk vite hvor mye hun veide, og fikk beskjed om at vekten var perfekt. Da ble jeg den dumme som tok feil, fordi jeg sa at hun spiste for lite og var blitt for tynn. Bare et par dager etter at hun hadde fått beskjed av lege om at vekten hennes var perfekt, var vi på Volvat, der de med en gang ga henne diagnosen anoreksi, sier Heggelund.

Hva kunne du ha gjort annerledes?

– Jeg skulle ønske at vi hadde flyttet tidligere, sier hun.

I tiltalebeslutningen heter det at moren unnlot å bestille legetime til datteren, til tross for at datteren ba om det.

Hvorfor unnlot du det?

– Fastlegen hadde tatt en blodprøve av henne for å sjekke stoffskiftet hennes. Det var litt avvikende verdier, men ikke noe alarmerende, og han sa at vi ikke skulle gjøre noe mer med dette før det hadde gått en stund, og det da skulle sjekkes igjen. Jeg har selv lavt stoffskifte, og datteren min leste seg opp på nettet på hva lavt stoffskifte kunne innebære, blant annet vektøkning. Fordi hun fryktet en slik vektøkning, ville hun at vi skulle bestille time hos en privatlege for å ta en ny blodprøve for å sjekke stoffskiftet igjen. Det sa jeg nei til, for fastlegen hadde jo sagt at det skulle gå litt tid før han sjekket igjen, sier Heggelund.

Camilla Lem Heggelund står i skogen

NEKTER STRAFFSKYLD: Camilla Lem Heggelund sier hun er i sjokk over å bli tiltalt for omsorgssvikt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– «Ta på deg vekter» var ment som en spøk

Da barnevernet i fjor vår skulle gjennomføre veiing av datteren, skal Heggelund ifølge tiltalen ha sendt en SMS til henne og bedt henne ta på seg vekter og løse klær.

Moren sier selv at det var ment som en spøk.

– Vi har begge ironisk sans og bruker mye humor. Vi har spøkt en del med behandlerne for å prøve å ufarliggjøre dem litt. Dette er en sånn typisk ting jeg kunne sende henne, «haha, få på deg vekter». Men det sier jo seg selv at det er umulig, dette var ironisk ment, hevder Heggelund.

Statsadvokat Dymbe ønsker ikke å kommentere saken mandag kveld.

Kommunen brøt loven

Etter at historien til moren og datteren ble kjent gjennomgikk Fylkesmannen i Oppland og Fylkesmannen i Oslo og Akershus hva slags oppfølging jenta hadde fått.

De konkluderte med at Bærum kommune brøt barnevernsloven og opplæringsloven.

Fylkesmannen mente at barnevernet ikke ga jenta forsvarlig hjelp, og at reglene for saksbehandling ikke ble fulgt ved de tre skolene jenta gikk på.

Likevel opprettholdt politiet siktelsen mot moren, og nå er hun altså tiltalt i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger