13-åringen hadde BMI på 8,8 da hun døde

Statsadvokaten hevder mora til 13-åringen som døde, hevder hun ba datteren ta på seg vekter og løse klær før en veiing på sykehuset. – Tekstmeldingen fra moren var ment som en spøk, sier morens forsvarer.

13-åring funnet død på denne hytta i Valdres

FUNNET DØD: Det var på denne hytta på Beitostølen i Valdres at den 13 år gamle jenta ble funnet død nyttårsaften. Ifølge tiltalen døde jenta av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

Foto: Geir Randby / NRK

Mora til 13-åringen som ble funnet død på hytta i Valdres nyttårsaften 2015, er tiltalt for grov omsorgssvikt.

I tiltalen trekker statsadvokaten fram ulike hendelser mellom 5. februar til 31. desember 2015 de mener er eksempler på hvordan mora unnlot å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp.

De mener også hun vanskeliggjorde at datterens helsetilstand kunne oppdages av andre offentlige myndigheter.

– Nektet å bestille legetime

Her er noe av det statsadvokaten mener har skjedd:

  • mora avslo tilbud og anbefalinger om behandling fra spesialisthelsetjenesten
  • hun sendte SMS til datteren om å ta på seg vekter og løse klær i forbindelse med at barnevernet skulle veie 13-åringen på sykehus
  • hun nektet å bestille legetime til datteren i september 2015, selv om datteren ba om dette
  • hun truet datteren med å ta sitt eget liv
  • hun tok med datteren og flyttet til ei hytte på Beitostølen og unndro datteren fra ordinær skolegang, på et tidspunkt der datteren var svært dårlig som følge av anoreksi, og vanskeliggjorde dermed at helsetilstanden kunne oppdages slik at datteren kunne få nødvendig hjelp

Ifølge tiltalen hadde 13-åringen en BMI på 8,8 da hun døde.

BMI under 18,5 regnes som alvorlig undervektig i alle aldre, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). BMI under 14,5 hos en jente på 13 år tilsier sykehusinnleggelse, ifølge Helsetilsynets retningslinjer.

Statsadvokaten mener omsorgssvikten førte til at 13-åringen døde av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling, på hytta 31. desember.

– Vi mener å kunne bevise at tiltalte har unndratt sin datter fra nødvendig helsehjelp med den alvorlige tilstanden hun hadde, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttå

BEITOSTØLEN: Politiets teknikere ved hytta der den 13 år gamle jenta ble funnet død nyttårsaften 2015.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nekter straffskyld

– Disse enkeltpunktene er tatt helt ut av sammenheng og gir et så misvisende inntrykk, at det er bare ikke sant, sier forsvarer Aasmund O. Sandland.

Mora nekter straffskyld for grov omsorgssvikt. Forsvareren sier mora har det svært vanskelig, og at hun hadde håpet saken skulle bli henlagt.

– Hun har vært sjokkert siden pågripelsen i januar, i tillegg til sorg over datteren. Jeg vil få henne i kampmodus. Hun må ta dette som en fight, sier Sandland til NRK.

Aasmund Olav Sandland og siktet mor

TILTALT: Advokat Aasmund Olav Sandland under fengslingsmøte med den da siktede moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død nyttårsaften. Nå er moren tiltalt for grov omsorgssvikt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fikk ikke god nok hjelp fra barnevernet

Fylkesmannen har konkludert med at Bærum kommune brøt opplæringsloven flere ganger i saken med 13-åringen, og at barnevernet ikke ga jenta den hjelpen hun trengte.

Forsvarer Sandland mener at mora til 13-åringen i mange år kjempet mot systemet.

– Har ikke mor et ansvar for sitt eget barn?

– Jo, og jeg tror alle som har vært i nærkontakt med temaet spisevegring skjønner at en tiltale som dette, er fjernt fra realiteten, sier han.

– Hun har ifølge tiltalen hindret datteren i få legehjelp og psykisk helsehjelp. Hun skal også ha nektet datteren legehjelp, selv da datteren ba om det. Hva er hennes forklaring på det?

– Dette stemmer ikke. Det er mer enn bare misvisende, det har ikke vært tilfelle, sier Sandland.

Han vil ellers ikke gå inn i påstandene, og hvordan han mener de er uriktige.

Tusenvis av tekstmeldinger

Forsvareren har sett tekstmeldingen der mora ber datteren ta på seg vekter og løse klær før en innveiing. Han sier han ikke har snakket med mor om den konkrete meldingen, men at han ikke reagerte på den i sammenhengen.

– Det er helt latterlig, sier Sandland.

Han mener statsadvokaten har tatt meldingen ut av sin sammenheng:

Det er snakk om tusenvis av tekstmeldinger mellom mor og datter, som går over flere år. De fleste av dem handler om at mora forsøker å få datteren til å spise mer. Denne tekstmeldingen var ment som en spøk og ikke på noen måte en oppfordring, sier Sandland.

Han mener dessuten straffeloven (se faktaboks) i tiltalen brukes feil:

– Her er det snakk om forhold hvor foreldre som har omsorgsansvar for barn, det være seg kvalifisert undervektige, overvektige, eller man har barn som er narkomane. Da kan man altså risikere en tiltale hvis man ikke skulle lykkes i oppfølgingen overfor systemet. Jeg kan aldri tenke meg at intensjonen var at straffeloven skulle brukes til dette, sier Sandland.

Forsvarer Aasmund Sandland mener statsadvokaten bommer når de tar ut tiltale mot moren til 13-åringen som døde i Valdres nyttårsaften 2015.

FORSVARER: Aasmund Olav Sandland mener at tiltalen mot mora ikke viser hele bildet.

SISTE NYTT

Siste meldinger