Mener bønder bør få selge hjemmebrent

Gardermoen (NRK.no): Hadde det vært opp til landbruksminister Sylvi Listhaug skulle norske bønder få selge hjemmebrent i tillegg til lokalbrygget øl.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug

Landbruksminister Sylvi Listhaug sier hun gjerne skulle latt norske bønder produsere sprit, men at hun er bundet av samarbeidsavtalen med Krf og Venstre.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sylvi Listhaug trakk fram suksessen for lokalbrygget øl, da hun skulle fortelle Frps landsmøte hva hun hadde fått til i løpet av sitt første halvår som Landbruks- og matminister. Hun refererte til at lokal mat er en næring i sterk vekst.

Kent Andersen

Kent Andersen ber Listhaug tillate hjemmebrenning.

Foto: NRK

– Lokalbrygget øl er en ny næring som er i vekst over hele landet. Og nå skal de også få lov til å brygge lokalt øl på Svalbard, fortalte hun.

Men da landsmøtedelegatene fikk stille spørsmål til ministeren, ønsket flere en langt mer liberal alkoholpolitikk.

– Hjemmebrent: en vekstnæring for bønder

Kent Andersen, styremedlem i Oslo FrP, ville at Listhaug skulle åpne for at bønder fikk selge hjemmebrent.

– Norske bønder er kjent for å være gode på husflid, både av den lovlige og ulovlige sorten. Vil ministeren åpne for at norske bønder kan starte små destillerier, som kan levere lokale produkter til Vinmonopolet, både med og uten farge, spurte Andersen.

Laster Twitter-innhold

Frp har også tidligere gått inn for å tillate hjemmebrenning, og ideen om mikrodestillerier virket langt fra avskrekkende på ministeren.

– Hvis det var opp til meg, hadde det ikke vært noe i veien for å gi grønt lys til gårdsdestillerier, svarte Listhaug.

– Men samarbeidsavtalen vi har med Krf og Venstre er tydelig på at alkoholpolitikken skal ligge fast, og da kan vi ikke åpne for det. Men jeg håper at det skal bli lettere for små alkoholprodusenter å informere om sine produkter framover, presiserte ministeren.

Varsler bråk under jordbruksforhandlingene

– Dette må være første gang at landbrukspolitikk er ett av hovedtemaene under landsmøtet, sa Listhaug ifølge NTB da hun ledet til debatt om temaet lørdag.

Frp-statsråden slo fast at tilbudet fra staten i jordbruksforhandlingene kommer førstkommende tirsdag, men understreket at hun selv ikke vil gi noen kommentarer før forhandlingene bryter sammen eller en avtale er inngått.

– Vær forberedt på støy om det blir brudd, poengterte Listhaug, som la til at statens tilbud i et slikt tilfelle vil bli oversendt Stortinget for behandling.

– Praksis har vært at statens tilbud har gått igjennom i Stortinget, så får vi se hvordan det går i år, sa Listhaug.

Varsler endringer

Landbruksministeren varsler storstilte endringer i årene som kommer, ifølge NTB.

– Vi vil oppheve konsesjonsloven, fjerne priskontroll, boplikt, delingsforbudet i jordloven og utrede driveplikt og leiejordsproblematikk. Det skal bli økt varemangfold til forbrukerne. Vi skal styrke bøndenes eiendomsrett og styringsrett over egen produksjon, kort sagt: Bonden skal bestemme mer, staten mindre.

Listhaug varslet endringer innen kylling- og kalkunproduksjon samt melkekvoter og slo fast at hun vil fremme en lovsak om priskontroll på landbrukseiendommer før sommeren.

Listhaug lovte også å gjøre noe med de langveisfarende skinkene som NRK har fortalt om tidligere i år. Historien om skinkene som reiste skytteltrafikk mellom Norge og Spania for å omgå tollreglene, fikk mye oppmerksomhet etter at NRK fortalte om praksisen.

– Vi skal gjøre noe med dette til høsten i forhandlinger med EU om ny handelsavtale, sa Listhaug, som brukte mye tid til å harselere med den konservatisme hun mener preget Landbruksdepartementet i de åtte årene Sp satt med statsråden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger