Hopp til innhold

– Barn blir syke av dataspill og skilsmisser

7000 flere barn får behandling og utredning i Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) nå enn for ni år siden. Ifølge psykiatrien selv fører skilsmisser, utseendepress og dataspill til at mange blir syke.

Barn kan bli psykisk syke av dataspill, mener ekspert.
Foto: Jan Haas, P4263 Jan Haas / NTB scanpix

– Vi ser barn med angst som er så invalidiserende at de sitter hjemme bak mørke gardiner og ikke går ut, sier Vigdis Aino Raad, nestleder i NBUP, en organisasjon for alle BUP-avdelingen her i landet.

De siste årene har de fått henvist stadig flere barn som er psykisk syke og trenger behandling.

Vigdis Raad

Vigdis Aino Raad, nestleder i NBUP, jobber til daglig ved Barne- og ungdomspsykiatriske seksjon på Bjerketun.

– Vi får barn og unge som nesten sulter seg til døde og må ha mat gjennom en sonde for å overleve. Andre ungdommer kan finne på å skade seg selv eller kaste seg foran en bil fordi de ikke klarer å regulere følelsene sine, sier Raad.

Hun er bekymret for samfunnsendringer som fører til at noen barn blir psykisk syke.

Gir skilsmisser og dataspill skylden

Ifølge helsedirektoratet har antall barn i BUP økt fra 4,3 prosent til 4,9 prosent siden 2006. Raad mener opptrapping i helsevesenet og mer kunnskap om psykisk helse er årsaken til økningen. Samtidig mener hun mobbing og andre endringer i samfunnet gjør noen barn syke.

  • Flere skilsmisser

– Noen barn er mer sårbare for disse endringene enn andre. De kan føle se utenfor og bli utrygge. Det kan føre til dårligere psykisk helse og at barnet utvikler en psykisk lidelse.

  • Internett og dataspill

– Barn blir sittende isolert i sin virtuelle verden og mange dropper ut av skolen for å sitte på datamaskinen. De mister kontakt med vennene sine og noen blir syke av det.

  • Utseendepress

– Det er viktig å være, pen, godt trent og slank. Vi ser at barn blir syke av å skulle leve opp til alle de kravene.

– De fleste får ikke hjelp

50 000 barn får hjelp i Barne- og ungdomspsykiatrien i dag. Likevel er det mange som faller utenfor, forteller psykologiprofessor Lars Wichstrøm.

– Forskning viser at kun en av fem blir henvist til hjelp. Barn og unge oppsøker ikke hjelp selv. Noen må oppdage det og definere det som psykiske vansker og ikke bare at man er lat eller vanskelig, sier han.

Han mener er bekymringsverdig at barn som trenger hjelp ikke får det.

– Barna risikerer å ha plagene resten av livet, uten behandling.

AKTUELT NÅ