Hopp til innhold

Føler seg kneblet etter Breivik-utspill

Flere store annonsører avsluttet nylig samarbeidet med Blogg.no. Et utspill om Anders Behring Breivik skapte reaksjoner, men bloggerne hevder de ikke har ment å provosere og føler seg kneblet.

Lars Petter Granli og Heidi Alexandra Olsen

Lars Petter Granli og Heidi Alexandra Olsen syns det må bli større åpenhet for å diskutere innvandringsspørsmål i Norge.

Foto: Fredrik Laland ekeli / NRK

Ytringer om norsk innvandringspolitikk og terroraksjonen 22.7 førte til at flere store aktører trakk seg som annonsører fra Blogg.no.

Get, If Skadeforsikring og TVNorge valgte alle å avslutte samarbeidet med begrunnelse om at de ville ha bedre kontroll med hvor annonsene dukker opp i fremtiden.

NRK møtte fredag Lars Petter Granli og Heidi Alexandra Olsen. Granli skrev innlegget som fikk annonsørene til å reagere, mens Olsen er en av mange i bloggnettverket som kom med støtte til Granlis utspill.

Hvordan opplever du ytringsfriheten i Norge etter 22. juli?

Granli: Jeg opplever at det er vanskelig å ytre seg uten å bli oppfattet som en slags Anders Behring Breivik. Handlingene hans var helt avskyelige, men samtidig må det være lov å mene at han hadde noen gode poeng, uten å bli sett på som rasist eller terrorist.

Hvordan har folk reagert på innlegget ditt?

Granli: Jeg har fått veldig mye støtte, men det er også mange som er i mot meg.

Har du laget en figur i bloggsfæren eller er dette dine egne meninger?

Granli: I utgangspunktet lagde jeg en karakter som skulle være en litt kaksete type. Men etter hvert har det gått mer over i meg selv, så disse meningene er det jeg som står for.

Så du mener at muslimene vil ta over store deler av verden?

Granli: Jeg velger å tro det, ja. Det ser man blant annet på fødselsraten, så denne utviklingen skjer av seg selv.

Hvor får du faktakunnskapene om dette fra?

Granli: De finnes på nettet, blant annet på Youtube. Jeg mener ikke å såre noen med meningene mine, men det er viktig for meg at folk får opp øynene og ser hvor samfunnet er på vei.

Du la ut et innlegg tre dager etter terrorangrepene, der du sa at du hadde forståelse for Anders Behring Breiviks holdninger.

Granli: Det var kanskje litt tidlig, men jeg gjorde det ikke for å provosere. Dette er noe jeg mener, men nå har jeg fjernet innlegget av respekt for de etterlatte. Mange bloggere er nøytrale for å ikke miste annonseinntekter, men jeg velger å ha meninger.

Granli hevder han har 40.000 lesere i uka, mens Heidi Alexandra Olsen har om lag 70.000 lesere.

Du har støttet Granli i et innlegg på bloggen din. Hvorfor det?

Olsen: Når noen sier noe om innvandringspolitikk blir det alltid oppfattet som galt, bare fordi Anders Behring Breivik hadde samme meninger. Det synes jeg blir helt feil.

Opplever du at det ikke er lov til å diskutere innvandring i Norge?

Olsen: Ja, sier du noe negativt om innvandringen blir du oppfattet som terrorist, men sier du noe positivt er alt greit.

Du skriver om innvandring og utryddelsen av den ariske rase. Hva vil du oppnå med slike blogginnlegg?

Olsen: Jeg vil at folk våkner og ser at det er lov til å være skeptisk og at det er lov til å ytre seg, selv om man har meninger som ikke alle andre liker.

LES OGSÅ: Heger: - Vi har tatt for lett på "kommentarfelt-fascismen"

LES OGSÅ: - Gode grunner til å bevare anonyme kommentarfelt

– Problematiske holdninger

Ekspert på sosiale medier, Hanna Aase, mener man tjener lite på å forsøke å feie slike meninger under teppet.

Hanna Aase

Ekspert på sosiale medier, Hanna Aase.

Foto: Toveis Media

– Unge mennesker danner seg et bilde av verden med informasjon fra familie, venner og media. Det er skummelt at slike holdninger eksisterer, men ved å kneble dem oppnår man lite annet enn at nettet ser mer ryddig ut på overfalten, sier hun til NRK.no.

Hun mener holdningene som Granli og Olsen forfekter er problematiske i et flerkulturelt samfunn.

– Når det er et samfunnsmål med et flerkulturelt miljø i Norge, kan det være problematisk om man har holdninger som peker i retning av det motsatte, sier Aase.

Selv om bloggerne skulle skifte mening senere, kan meningene deres forfølge dem, mener hun.

– Konsekvensen av en slik åpen meningsutveksling kan være uheldig. Selv om folk forandrer mening, forsvinner ikke det man har lagt igjen på nettet. Dermed kan det slå negativt ut om man for eksempel blir sjekket på nett av en arbeidsgiver som ser at holdningene går på tvers av bedriftens grunnleggende verdier, sier hun til NRK.no.

LES OGSÅ: Vil netthets til livs

LES OGSÅ: Behring Breivik skrøt på FpU-forum

LES OGSÅ: Bloggeren Fjordman er avhørt

LES OGSÅ: Bloggeren Fjordman står frem

AKTUELT NÅ