- Unyansert kriminaldebatt

- Debatten i Oslo fengsel var full av klisjeer og veldig unyansert, sier Ragnar Kristoffersen. Han er forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter, KRUS.

Direkte fra fengselet
Foto: NRK

Sammen med sosiolog Siv Hjellnes og Kristian Andenæs, leder for Institutt for kriminologi og rettssosiologi, fulgte han debatten bak murene i Velg 09! i kveld.

LES OGSÅ: Hissig debatt bak murene

NETT-TV: Se debatten om igjen

- Jeg er enig med Rita Sletner fra Venstre som etterlyste en kartlegging av fangenes behov i norske fengsler, sier Kristoffersen. Han hevder at vi vet alt for lite om dette i dag.

Han sier at det ikke går an å generalisere. - Innsatte i norske fengsler er nesten like forskjellige som menneskene utenfor, mener han.

Bagatelliserer

- Debattantene bagatelliserte det faktum at vi har over 1000 utenlandske fanger i norske fengsler. Den eneste som berørte dette, var Fremskrittspartiets Per Sandberg, sier Kristoffersen.

Han påpeker at veldig mange av disse fangene skal utvises, og at den norske stat dermed ikke har noe rehabilteringsansvar for dem.

Siv Hjellnes er sosiolog ved Kriminalomsorgens utdanningssenter, KRUS.

Meningsfylte tilbud

Siv Hjellnes, Kriminalomsorgens utdanningssenter, KRUS

Siv Hjellnes, Kriminalomsorgens utdanningssenter, KRUS

- Jeg tror at en av de største utfordringene bak murene er å skaffe de innsatte meningsfylt sysselsetting. Det er et veldig viktig tiltak for å hindre at de innsatte begår ny kriminalitet, sier hun.

Kristian Andenæs, leder for Institutt for kriminologi og rettssosiologi, fulgte også debatten bak murene i Velg 09! i kveld.

Forstemmende

- Jeg synes det ble litt hare-hopping og enkle løsninger, særlig fra Fremskrittspartiets Per Sandberg. Han snakket jo som om det ikke har skjedd noe i norske fengsler. Men vi har fått strengere straffer og tøffere soningsforhold, sier Kristian Andenæs.

Han mener at fengselet er en veldig gammeldags institusjon der det går ytterst tregt å få til noe nytt.

Han er enig med Ragnar Kristoffersen i at den største utfordringen er det stadig økende antallet utenlandske fanger.

Han vil ha utdanningstilbud i fengslene. - Jeg synes det er ytterst forstemmende at over halvparten av norske fanger ikke har noe meningsfylt dagtilbud, sier han.

LES OGSÅ: Nettmøte bak lås og slå

LES OGSÅ: - Du lærer ikke å leve i fengsel

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger