Normal

- Tåregass fører bare til mer bråk

Rød Ungdom mener politiet brukte overdrevent mye makt mot Palestina-demonstrantene og var med på å hisse opp stemningen.

Store politistyrker kjempet mot protestantene i Oslo sentrum.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Tåregassen er med på å hausse opp stemningen og forsterke situasjonen. Det kan føre til mer bråk, sier leder for Rød Ungdom, Mari Eifring.

Leder i RU, Mari Eifring

Leder i RU, Mari Eifring.

Foto: RU

37 pågrepet, ni siktet

I torsdagens motdemonstrasjon mot Israels-vennenes markering brukte politiet hunder og tåregass for å stoppe de voldelige demonstrantene.

I alt ble 37 personer pågrepet, de fleste mellom 16 og 20 år. Ni av disse er siktet for vold mot politiet.

Les også: Ni siktet for vold mot politiet

Se bildene: Voldelige motdemonstranter i Oslo

- Tåregass er et veldig lempelig maktmiddel som er totalt ufarlig. Alternativet er køller, sier politiinspektør Johan Fredriksen ved Oslopolitiet.

Han får støtte av visepolitiministeren sin.

- Politiet var meget godt forberedt. Vi satset på å slippe å bruke tåregass. Men da grupperinger begynte å kaste gjenstander og skyte raketter både mot oss og andre, måtte vi ty til det for å hindre at disse to gruppene kom altfor nær hverandre, sier Roger Andresen, visepolitimester i Oslo.

- Hadde bestemt seg

I følge politiet hadde mange av dem som var med på de voldelige motdemonstrasjonene, helt andre agendaer enn ytringsfriheten.

- At noen hadde bestemt seg for å lage bråk, er helt klart. Men om dette var organisert, er for tidlig å si noe om, sier Andersen.

Les også: Krever rapport etter opprør

Les også: Blitz hilser opprørerne velkommen

Andersen tilbakeviser tåregasskritikken, og mener alternativet er verre.

- Så langt er det veldig få, om noen, som har kritisert oss for den måten vi har gjort dette på. Det er meget få skader. Hvis vi ser på de gateslagene vi hadde på 80-tallet, var situasjonen en helt annen, med mange skadde. Det var meget lav skadefrekvens her, sier Andresen.

Ny demonstrasjon

I dag er det varslet nye demonstrasjoner mot krigen i Midtøsten, og Rød ungdom-lederen har en klar oppfordring til politiet.

- Jeg vil oppfordre politiet til å legge om strategien. Det å skyte tåregass mot en hel demonstrasjon tjener ingen, sier Mari Efring.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger