NRK Meny
Normal

- Skaper mer skoleelendighet

Utdanningsforbundet svartmaler situasjonen i norsk skole. Det går utover både de som arbeider som lærere – og de som ønsker å bli det, mener Akademikerne.

Skoletavle
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Christl Kvam er leder i arbeidstaker-sammenslutningen Akademikerne, hvor medlemsforeningene Norsk Lektorlag og Samfunnsviterne blant andre har medlemmer i utdanningssektoren.

Hun mener kommunikasjonen til Utdanningsforbundet ikke er heldig for norsk skole.

Akademiker-sjefen sier alle fagforeninger står i fare for å svartemale for å kjempe for sin sak, men at lærernes talspersoner blir FOR negative.

Og hun frykter at fagforeningen i stedet bidrar til å skape et rekrutteringsproblem.

- Jeg synes at Utdanningsforbundet som et viktig talerør for skolesektoren svartmaler sektoren - og har det som sitt hovedbudskap, sier Kvam.

- Det kan være mange gode grunner til det, men effekten av svartmalingen er at det rammer veldig mange av dem som jobber i sektoren og det vil være lite fristende for unge mennesker å ta et yrkesvalg som fører dem inn i sektoren som lærere eller annet undervisningspersonell på høyskoler og universiteter.

Elendighet

Utdanningsforsker Per Olav Aamodt i NIFU-Step er enig med Kvam i beskrivelsen av Utdanningsforbundet.

- De gjør nok sitt til at det skapes et negativt bilde. Det er ofte en elendighetsbeskrivelse som jeg undrer meg litt over, sier Aamodt.

Utdanningsforbundet er - naturlig nok - ikke enig i beskrivelsene.

- Jeg opplever ikke at vi svartmaler når vi setter fokus på de fakta som finnes rundt norsk skole - samtidig som vi peker på de alternativene myndighetene har. Mulighetene som finnes for å skape en bedre utdanning, en bedre skole og slik bedre muligheter for å rekruttere, sier Utdanningforbundets leder Helga Hjetland.

- Hva synes du om kritikken?

- Jeg synes Akademikerne må feie for sin egen dør og huske på at også de med rette har sagt at offentlig sektors lønnsnivå ikke er tilpasset arbeidstakere med utdanning.

- Så selvkritikk i forhold til svartmaling tar ikke du?

- Nei, sier Hjetland.

Nyanser

Akademikerne kjemper i likhet med Utdanningsforbundet for arbeidsvilkårene, inkludert lønn, til arbeidstakere i det offentlige. I lønnsoppgjøret i vår gikk de hver sin vei, Akademikerne valgte ny avtale, Utdanningsforbundet gjennom Unio streik.

Kvam ønsker ikke at situasjonen skal skjønnmales, men etterlyser mer nyansering.

- Jeg savner en debatt i forhold til dilemmaer vi står oppe i. Mellom svartmaling og det at vi også skal være stolte av det våre medlemmer gjør i skolesektoren, og at unge mennesker skal fristes til å gå inn og bli lærere, lektorer, førsteammanuensiser og professorer. Hvis vi ikke får til det, vil kunnskapsnasjonen Norge stå på leirføtter, sier Christl Kvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger