Hopp til innhold

- Skaper mer skoleelendighet

Utdanningsforbundet svartmaler situasjonen i norsk skole. Det går utover både de som arbeider som lærere – og de som ønsker å bli det, mener Akademikerne.

Skoletavle
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Christl Kvam er leder i arbeidstaker-sammenslutningen Akademikerne, hvor medlemsforeningene Norsk Lektorlag og Samfunnsviterne blant andre har medlemmer i utdanningssektoren.

Hun mener kommunikasjonen til Utdanningsforbundet ikke er heldig for norsk skole.

Akademiker-sjefen sier alle fagforeninger står i fare for å svartemale for å kjempe for sin sak, men at lærernes talspersoner blir FOR negative.

Og hun frykter at fagforeningen i stedet bidrar til å skape et rekrutteringsproblem.

- Jeg synes at Utdanningsforbundet som et viktig talerør for skolesektoren svartmaler sektoren - og har det som sitt hovedbudskap, sier Kvam.

- Det kan være mange gode grunner til det, men effekten av svartmalingen er at det rammer veldig mange av dem som jobber i sektoren og det vil være lite fristende for unge mennesker å ta et yrkesvalg som fører dem inn i sektoren som lærere eller annet undervisningspersonell på høyskoler og universiteter.

Elendighet

Utdanningsforsker Per Olav Aamodt i NIFU-Step er enig med Kvam i beskrivelsen av Utdanningsforbundet.

- De gjør nok sitt til at det skapes et negativt bilde. Det er ofte en elendighetsbeskrivelse som jeg undrer meg litt over, sier Aamodt.

Utdanningsforbundet er - naturlig nok - ikke enig i beskrivelsene.

- Jeg opplever ikke at vi svartmaler når vi setter fokus på de fakta som finnes rundt norsk skole - samtidig som vi peker på de alternativene myndighetene har. Mulighetene som finnes for å skape en bedre utdanning, en bedre skole og slik bedre muligheter for å rekruttere, sier Utdanningforbundets leder Helga Hjetland.

- Hva synes du om kritikken?

- Jeg synes Akademikerne må feie for sin egen dør og huske på at også de med rette har sagt at offentlig sektors lønnsnivå ikke er tilpasset arbeidstakere med utdanning.

- Så selvkritikk i forhold til svartmaling tar ikke du?

- Nei, sier Hjetland.

Nyanser

Akademikerne kjemper i likhet med Utdanningsforbundet for arbeidsvilkårene, inkludert lønn, til arbeidstakere i det offentlige. I lønnsoppgjøret i vår gikk de hver sin vei, Akademikerne valgte ny avtale, Utdanningsforbundet gjennom Unio streik.

Kvam ønsker ikke at situasjonen skal skjønnmales, men etterlyser mer nyansering.

- Jeg savner en debatt i forhold til dilemmaer vi står oppe i. Mellom svartmaling og det at vi også skal være stolte av det våre medlemmer gjør i skolesektoren, og at unge mennesker skal fristes til å gå inn og bli lærere, lektorer, førsteammanuensiser og professorer. Hvis vi ikke får til det, vil kunnskapsnasjonen Norge stå på leirføtter, sier Christl Kvam.

AKTUELT NÅ