Hopp til innhold

- Politiet skal ikke brukes til smånasking

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ha en debatt om politiet skal være sosialarbeidere eller om de skal prioritere de større og skjulte forbrytelsene.

Video Storberget vil prioritere hardere

Video: - Vi står overfor en situasjon hvor man roper på politiet nærmest rundt hver eneste sving og for hvert eneste problem man møter i samfunnet, sier justisminister Knut Storberget.

NRK fortalte tidligere i dag om fire småtyver som ble tatt på fersken da de på høylys stjal fra klesstativet til Dressmann på Karl Johan i Oslo. Den utenlandske naskegjengen ble tatt med tilbake til butikken - men politiet ville ikke ha noe med saken å gjøre.

Les saken: Her gjør tyvene seg klare til å stjele

Tyver utenfor Dressmann i Oslo

Disse personene skal kort tid etter bildet ble tatt ha stukket av med klær fra en Dressmann-butikk i Oslo.

Foto: Espen Hovde

Sikkerhetssjef Runar Karlsen i Varner-Gruppen (som eier Dressmann) sier at tyverier under 1500 kroner nesten aldri blir fulgt opp. Også Curt A. Lier, som er seksjonssjef i Oslo politidistrikt, bekrefter at denne typen tyverier ofte blir nedprioritert på grunn av for få ressurser.

Dette har ikke justisminister Knut Storberget noen innsigelser mot.

- Kan ikke rope på politiet for alt

- Det vil være hensiktsmessig å reagere med enklere sanksjoner overfor de som for eksempel begår nasking, sier han, og varsler en debatt om hva slags kriminalitet politiet skal prioritere:

- Vi står overfor en situasjon hvor man roper på politiet nærmest rundt hver eneste sving og for hvert eneste problem man møter i samfunnet, sier han.

Han sier at kriminalitet som ikke skal prioriteres er

  • Narkotika
  • Prostitusjon
  • Vold på utesteder
  • Nasking
  • Tigging

Dette skal frigjøre ressurser til bekjempelse av

  • Organisert kriminalitet
  • Bakmenn
  • Hvitvasking

- Jeg mener det er grunnlag for en debatt om politiet skal være sosialarbeidere - særlig på stoff og rus - eller om vi skal ha mer innsats rettet mot organisert kriminalitet, økonomisk kriminalitet og bakmennene. Vi kommer til et skille der vi må prioritere mer, sier justisministeren.

- En fallitt

Per Sandberg

- En fallitterklæring av Storberget, sier Frps Per Sandberg.

Foto: Scanpix/NRK

Frps Per Sandberg, som leder justiskomitéen på Stortinget, sier at dette er en fallitterklæring fra justisministeren.

- Han har svevet høyt i et par år på å ha prioritert politiet og gitt dem mer ressurser. Han har også selv stått bak enkelte lover for å prioritere opp kriminalitetsbekjempelse, for eksempel sex-loven, sier Sandberg.

Vil gi kommersielle aktører ansvar

I går fortalte NRK at halvparten av de pågrepne i Oslo nå er utlendinger . Mange av dem er tatt for boliginnbrudd. Det vises også på kriminalstatistikken, for antallet boliginnbrudd er halvert i årets første måneder.

Knut Storberget sier at nordmenn må ta mer ansvar for egen sikkerhet.

- Ja, jeg tror at alle - og særlig kommersielle aktører - må ta mer av ansvaret for sikkerhet og bidra til å forebygge kriminelle handlinger.

- Er ikke det politiets ansvar?

- Nei, alle har et ansvar. Når det gjelder skjenking, skulle det bare mangle at aktørene selv tar ansvar for å redusere vold, og at en ikke roper på politiet ved enhver anledning. Politiet skal være der, men det må være samspill mellom kommersielle aktører, organisasjoner og politiet, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger