NRK Meny
Normal

- Kunne aldri regjert med Ap

- Jeg ville aldri våget å lede et lite parti i samarbeid med Arbeiderpartiet. Alle som har drevet med griseavl, vet at purka ligger i hjel ungene sine.

sponheim

- Vi gikk bare rundt og kløp oss selv i armen. Nede i regjeringslokalene følte vi oss som husokkupanter

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim var altså i sedvanlig slag da den autoriserte biografien «Sponheim», som er skrevet av Thomas Havro Hansen, ble lansert i formiddag.

- Jeg valgte Venstre for å være sikker på at det ikke skulle bli så mye med politikken, åpnet Sponheim pressekonferansen med å si.

Men slik skulle det ikke bli.

- Vi kløp oss selv i armen

Først ble han ordfører i hjembygda Ulvik, så fulgte 16 år på Storitnget, både som representant og statsråd i to omganger. Den første regjeringsperioden i Bondevik 1 (1997-2000) karakteriser Sponheim som et rent kjærlighetsprosjekt.

- Vi gikk bare rundt og kløp oss selv i armen. Nede i regjeringslokalene følte vi oss som husokkupanter. Vi ventet bare at Gro og Jagland skulle komme oppover gata og kaste oss ut.

Video Lars Sponheim

Lars Sponheim har fortsatt liten tro på høyreleder Erna Solberg som en samlende figur for sentrum-høyre-samarbeid.

Han legger ikke skul på at forholdet til sentralledelsen i partiet var anstrengt fra første dag på Stortinget. Både fordi Sponheim mente ledelsen ikke forholdt seg til eller brydde seg om det som skjedde på tinget, og også fordi daværende partileder Odd Einar Dørum bare jobbet for selv å komme på Stortinget fire år seinere, sa Sponheim.

- Stemningen snudde

Bråket kuliminerte med lederstriden med Olaf Thommessen sommeren 2004.

- Etter dette snudde stemningen. Men mitt problem var at jeg måtte jobbe med og omgås folk som hadde forsøkt å undergrave meg. Det klarte jeg ikke å glemme, sa Sponheim.

Før siste valg dro Sponheim på guttetur med statsminister Jens Stoltenberg, og spekulasjonene rundt et mulig samarbeid med Stoltenberg og Arbeiderpartiet skjøt fart. Nå sier Sponheim at samarbeidet aldri ville vært mulig med ham som partileder.

- Jeg ville aldri våget å lede et lite parti i samarbeid med Ap. Alle som har drevet med griseavl, vet at purka ligger i hjel ungene sine.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger