Hopp til innhold

«Er du jomfru?»

Risikoen er stor for at «Marie12», «princess13» eller «vikkisnart14» raskt blir kontaktet av menn med direkte henvendelser i chattekanaler på Internett. Nå advarer politiet mot økende ulovlig oppførsel på nettet.

Chatting på Internett
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det florerer av muligheter for voksne for å komme i kontakt med barn og unge på Internett, og politiet roper varsku etter at det har vært en tydelig økning i ulovlig oppførsel på nett.

– Vi har sett en klar dreining fra ulovlig innhold til ulovlig adferd på nett, altså handlinger som gjøres mot barn, sier John Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos.

Les: - Kraftig økning i overgrep på nett

– Blir kontaktet umiddelbart

Ifølge flere av landets politidistrikter er det voksne som oppsøker barn og unge på Internett, og får dem til å sende nakenbilder av seg selv, kle av seg foran webkamera, masturbere eller penetrere seg selv med gjenstander.

John Ståle Stamnes i Kripos

John Ståle Stamnes forteller om flererovere overgrep på Internett.

Foto: NRK

Også politiet har de gangene de har logget seg på med et fiktivt kallenavn, erfart en kraftig pågang fra voksne mot det som ser ut til å være unge jenter i nettsamfunn eller chatterom.

– Da blir vi kontaktet umiddelbart og mange ganger, forteller Stamnes.

Han understreker at det er svært strenge retningslinjer for politiet når det gjelder denne form for arbeidsmetode. En politimann kan legge seg ut som «Marie12», men blir vedkommende kontaktet av «PedoPer», må politiet ha tillatelse for å gå videre.

«Hvor bor du?»

– Hensikten med den første fasen, som foregår i et åpent nettsamfunn eller en chattekanal der noen følger med og modererer, er å få den unge over på en-til-en-samtaler på MSN, der det ikke er noen andre som kontrollerer, sier Stamnes.

Kommer man dit, kommer spørsmålene med en gang: «Hvor gammel er du?», «Hvor bor du?», «Er du sexy?», «Er du jomfu?».

John Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos.

Stamnes forteller om en verden på Internett der voksne skaper seg et tillitsforhold til de unge nettbrukerne.

– Gjerningsmennene er voksne som er ute etter å gjøre barn vondt, og Internett lar dem bruke forskjellige identiteter, sier han.

– De kan operere som en jente som skal barnet skal bli venninne med, eller som en ressursperson som kan passe på deg. Mange skaper drømmer i ungenes hoder og lover dem for eksempel at de skal få bli fotomodeller. Internett er en del av barnas virkelige verden, og overgriperne utnytter det.

– Får dem til å føle seg eksklusive

Elisabeth Staksrud

Stipendiat ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud

Foto: UiO
Marianne Borgen

Marianne Borgen i Redd Barne ber foreldre involvere seg i barnas nettbruk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ifølge Kripos har man sett tilfeller av overgrep på Internett med barn helt ned i 8-9-årsalderen. Men stipendiat ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, kan fortelle at dette seg hovedsakelig om jenter i 13-16-årsalderen som startet å bruke Internett sent. Det er i mange tilfeller også snakk om barn som sliter sosialt.

– De er gjerne spenningssøkende, og overgriperne får dem til å føle seg eksklusive, sier Stamnes.

– Mennene får ofte de unge jentene til først å sende bilde av det som en gang blir bryster. Så bruker de dette som et pressmiddel for å få jentene til å gjøre andre ting, ellers truer de med å publisere bildet på Internett, tilgjengelig for hele verden. Jentene tror ofte at dersom de gjør som mannen sier, vil han gi seg. Men det blir bare verre og verre, sier Stamnes.

Ifølge Redd Barna må foreldre involvere seg mer i barnas internettbruk.

– Tradisjonell oppdragelse kan overføres til nettet. Det er viktig å bry seg og spørre barnet hvor det har vært og hvem han eller hun har vært sammen med, også i forhold til det som skjer på nettet, sier Marianne Borgen, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

AKTUELT NÅ