Hopp til innhold

Erling Kagge på nye eventyr - under jorda i New York

Erling Kagge har sammen med amerikaneren Steve Duncan krysset New Yorks undergrunn- og kloakksystemer. En naturlig oppfølging av polarekspedisjonene, kaller Kagge turen.

Video Erling Kagge under jorden i New York

NETT-TV: Se video fra Kagges underjordiske reise i New York.

– Jeg har alltid likt å åpne dører som mennesker ikke vanligvis åpner opp, sier Erling Kagge til NRK.

– Det å gå inn i undergrunnen i New York - gjennom vannrør, kloakksystemer, tog- og t-banetuneller, og komme inn i underbevisstheten til New York. Systemene hele byen er helt avhengig av, men som ingen tenker på - og se byggverkene og skjønnheten, det var helt utrolig spennende.

Fra Bronx til Long Island

Erling Kagge på tur under New York

Erling Kagge dro på tur gjennom New Yorks undergrunn i desember.

Foto: Med tillatelse fra Steve Duncan

47-åringen er nylig hjemkommen fra en heller spesiell utflukt. 40 kilometer gjennom undergrunnen i en av verdens største storbyer, fra nord i Bronx og helt ut til et avløp som tømmes i Atlanterhavet ved Jamaica Bay på Long Island.

Til tross for at reisen skiller seg fra Kagges tidligere ekspedisjoner er heller ikke denne uten farer. Man kan drukne i dét tidevannet kommer inn, skades av de giftige gassene som siver opp av kloakken eller man kan være uheldig å møte togene eller t-banene som jevnlig frekventerer under jorda i New York.

Erling Kagge var imidlertid aldri redd.

– Men jeg er alltid litt bekymret når jeg er på tur. For blir man for selvsikker og eplekjekk så begynner man å gjøre tabber. Når man for eksempel går gjennom t-banetuneller hvor t-banen går jevnt og trutt så skal man være veldig forsiktig.

Og han anbefaler ikke reisen til andre.

– Men selv følte jeg at vi hadde god kontroll.

Har vært under jorda før

Steve Duncan

Steve Duncan har reist gjennom kloakksystemer i flere av verdens store byer.

Foto: Med tillatelse fra Steve Duncan

Makker Steve Duncan har vært under jorda før.

Den 32-år gamle eventyreren forsker på urban historie ved Columbia University og driver Undercity.org, en nettside proppfull av bilder fra undergrunnen.

Han mener utforskingen av det urbane miljøet, stedene under jorda - hjelper ham med «å se sammenhengene og kompleksiteten i de store metropolene verden over».

– En menneskeskapt villmark

Erling Kagge innrømmer at ekspedisjonen var en ganske annen enn det å seile hav, gå på ski over poler eller klatre fjell.

– For nå gikk vi i en menneskeskapt villmark.

Men han sier det likevel hadde mange fellestrekk.

– Den oppdagelsesferden, det å åpne dører menesker ikke vanligvis åpner, det å oppleve helt nye ting, strekke seg etter noe som er utenfor oss selv.

Les også saken i New York Times: The Wilderness Below Your Feet

Erling Kagge under New York

Erling Kagge kaller turen under enkelte deler av New York for «strabasiøs».

Foto: Med tillatelse fra Steve Duncan

Fem dager i undergrunnen

– Vi pakket, akkurat som om vi skulle på en liten ekspedisjon, hver vår lille ryggsekk med liggeunderlag og sovepose, vi gikk i de samme klærne hele tiden.

Den fem dager og fire netter lange ekspedisjonen midt i desember startet i New Yorks Second Avenue mandag, hvor ekspedisjonsmedlemmene inntok sitt «siste måltid». Derfra reiste de til Van Cortlandt Park hvor de tok seg ned i Bronx' kloakksystemer. Fire timer under jorda og laget var framme i Exterior Steet før morgenrushet.

Under Columbia University fant Kagge og co ly i tunellene hvor de sov noen timer før de tok seg videre til Delancey Street og på ny ned i undergrunnen.

Onsdag natt ble tilbragt inne i Amtrak-tunellen før de torsdag morgen kunne fortsette vandringen gjennom kloakken i Queens.

Fredag natt var de kommet fram til systemene under Canal Street og ekspedisjonen ble avsluttet under Queens og Brookville Park.

Se kartet over ekspedisjonen på New York Times.

– En skikkelig prøvelse

Kagge har opplevd motstand på sine turer ut i naturen, men denne under New York var heller ikke uten prøvelser.

– Det var et voldsomt slit. I ettertid er det imidlertid morsomt.

Han forteller at kloakksystemet på søndre Manhattan var i ferd med å fylle seg helt opp. Oppvaskvann og søppel rant så vidt øverst i kloakklaget, men mye var i ferd med å sette seg inne i tunellene.

– Derfor er det vanskelig, rent fysisk, å gå gjennom. Man må passe seg for giftgasser, gå med luftmeter hele tiden og sjekke om det er trygt. Det var også strabasiøst. Men har man litt humor så var det litt moro å gå der og tråkke også, sier han til NRK.

Kagge og Duncan under New York

Kagge og Duncan vasser i avløpene under New York.

Foto: Videostill: Med tillatelse fra Steve Duncan

– En naturlig oppfølging

– For meg så var denne ekspedisjonen en naturlig oppfølging av det å gå til nordpolen og sydpolen, og klatre Everest og seile over havene. Jeg liker å gjøre ting som andre ikke har gjort før meg. Og innimellom så er det mulig.

For Kagge handler det om å mette nysgjerrigheten.

– Og da passet denne turen godt inn.

Reisen skal også fungere som inspirasjon til hans bok om lykke - han ønsket å intervjue «muldvarpene», menneskene som bor i Amtrak-tunellen under Riverside Drive.

På turen møtte de blant andre Brooklyn, hun kalte seg selv lykkeligere enn folk flest, til tross for at de har mer enn henne.

– Så etterhvert ut som bomser

Kagge, Duncan og teamet deres beveget seg gjennom noen av byens tyngst kriminelt belastede områder.

– Men fordelen var at vi etterhvert så ut som bomser, så ingen tenkte på å rane oss tror jeg. Vi følte oss aldri truet.

Helt lovlig er det kanskje ikke å ta med seg et lite filmteam under jorda og dokumentere tilstanden til avløps- og kloakksystemene i USAs største by, men hverken Duncan eller Kagge tenkte så mye på å søke tillatelse om å ta seg ned og opp via avløp og bygninger.

– Jeg husker da jeg var liten gutt så måtte jeg velge om jeg ville være cowboy eller indianer da vi lekte, og da valgte jeg alltid å være indianer, sier Kagge.

Erling Kagge sover under New York

Kagge og makker Steve Duncan sov flere netter under bakken i New York.

Foto: Med tillatelse fra Steve Duncan

SISTE NYTT

Siste nytt