NRK Meny
Normal

- Ikke spark til egen regjering

Heikki Holmås (SV) avviser at det er et spark til egen regjering når de ber regjeringen oppnevne en fordelingskommisjon.

Heikki Holmås
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I Soria-Moria-erklæringen som den rødgrønne regjeringen la fram da den tiltrådte, heter det: "Det er et mål for regjeringen at de økonomiske forskjellene skal reduseres". Dette målet er ikke nådd.

Bård Vegard Solhjell (SV), statssekretær ved statsministerens kontor, og stortingsrepresentant for SV Heikki Holmås har lansert planen om en fordelingskommisjon, som i dag fikk støtte fra SVs landsstyre.

Økte forskjeller

Solhjell og Holmås sier at det de siste årene har skjedd en stor velstandsutvikling i Norge. Det store flertall har fått mer å rutte med, men det er de rikeste som er blitt vinnerne og har fått mest. De økonomiske forskjellene har økt, ikke minket.

SV vil derfor at regjeringen oppnevner en fordelingskommisjon som i god tid før valget i 2009, skal komme med forslag til hvordan forskjellene mellom de rikeste og de fattigste kan reduseres.

- Vi har sett at forskjellene i Norge har økt jevnt og trutt i to tiår. Det er noe på grunn av at kapitaleierne tar ut mer utbytte, noe på grunn av lønnsforskjeller, og det kan gå på arv. Vi trenger en større samfunnsmessig mobilisering for å snu denne utviklingen, sier Bård Vegard Solhjell.

 

Spark til regjeringen?

- Heikki Holmås, er ikke planen i realiteten et spark til deres egen regjering som ikke har nådd målet i Soria Moria-erklæringen?

- Nei, vi gjør en hederlig jobb for å utjevne forskjellene, men en del av årsakene til at forskjellene øker, er internasjonale. At kapitaleierne stikker av med en større og større del av kaken, er noe vi ser over hele verden.

- Vi må samarbeide med både fagbevegelse og næringsliv for å snu trenden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger