Håper å bli husket som heroin-Hanssen

Helse- og omsorgsministeren ønsker hverken å bli husket som pølse-Hanssen eller Snåsa-Hanssen.

Video nsps_upload_2009_2_6_21_25_36_271.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen var gjest i Grosvold i kveld, og håper han blir spurt om å fortsette på Stortinget hvis muligheten byr seg.

Nett-TV: Her kan du se hele programmet

- Jeg håper jo at vi vinner valget, og at statsministeren fortsatt vil bruke meg der - fordi jeg jobber innenfor en sektor i norsk politikk som jeg synes er utrolig spennende og morsom å arbeide med, sier Hanssen.

Hanssen lar seg nemlig ikke skremme av dyster narkotikapolitikk, store problemer i sykehussektoren og eldreomsorgen - heller ikke evinnelige klager fra folk som ikke er fornøyde.

- Det er jo ikke slik at det som er lett er morsomt, og det som er vanskelig er kjedelig - det er jo egentlig omvendt, sier Hanssen.

Får han derimot virkelig brynet seg så har helseministeren det morsomt på jobb.

- Når ut til de svakeste

Før jul tok han til orde for en debatt for å gi tunge narkomane heroin på resept , og denne uka har han vært på studietur til Sveits for å se hva de har gjort der.

- Jeg så at helsevesenet nådde veldig mange av de aller svakeste, noen av de som sitter i portrommene og setter sprøyter - og som har et forferdelig uverdig liv. Jeg så også at man - gjennom utdeling av heroin på helsestasjoner, er i en tett dialog med brukerne. Dette gjør at leger, sykepleiere og sosialarbeidere kan hjelpe de med sår, andre helseplager og kan prøve å få de ut av misbruket, sier Hanssen.

- Jeg så at helsevesenet i Sveits har fått et forhold til noen mennesker som vi i Norge ikke har.

- Reagerer med forferdelse

- Mange av oss har sett det belastede området rundt Oslo S, og vi reagerer med forferdelse. Vi går forbi og håper at noen kan gjøre noe med det, sier Hanssen.

Nå slår det imidlertid helseministeren at han ikke lenger bare kan tenke det, men at ansvaret ligger i hans hender.

- Jeg tenker at sannheten er at vi rett og slett ikke kommer i kontakt med mange av disse fordi de stort sett har bare én tanke i hodet - og det er å kunne skaffe seg penger til det neste skuddet, sier han.

Dette mener Hanssen resulterer i at de vandrer hvilesløst rundt i Oslos gater, på jakt etter penger. De begår kriminelle handlinger, noen tyr kanskje til prostitusjon - og nedverdiger seg selv.

- Må tørre å ta en debatt

- Vi må iallefall kunne tørre å ta en debatt om hvorvidt vi har tenkt alle kloke tanker som tenkes kan omkring norsk narkotikapolitikk. Jeg tror ikke det, sier Hanssen.

Han har fått brev fra foreldre av narkomane som er på vei ut av misbruket. De ber helseministeren om å revurdere tilbudet, som mest sannsynlig vil lokke noen personer tilbake ut i misbruket. Dette gjør inntrykk.

- Det viser klart dilemmaet bak forslaget. Det finnes fordeler og ulemper med alt, sier Hanssen.

- Progresjon fra pølse-Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen i Grosvold

Hanssen ønsker ikke å bli husket under navnet pølse-Hanssen, heller ikke Snåsa-Hanssen.

Foto: NRK

Etter et oppslag i VG i januar fikk Hanssen resten av pressekorpset på nakken da det ble klart at han hadde ringt Snåsamannen for å få hjelp til sønnens kolikkplager i 1997.

Les: Fikk hjelp av Snåsamannen

Han ble raskt beskyldt for å legitimere healing over telefonen.

- Det er en fare for at du blir hetende Snåsa-Hanssen etter din tid som statsråd?

- Ja, men når man forut for dette har blitt kalt pølse-Hanssen så er det en viss progresjon, mener jeg!

Hanssen ante at det ville skape oppslag da helseministeren valgte å nevne sin erfaring med healing. Samtidig synes han det merkeligste ved debatten var at folk mente at han ikke burde ha fortalt om opplevelsen i det hele tatt.

- Pressen ønsker seg ærlige politikere, men idét man forteller om noe, og er ærlig - så blir man plutselig kalt for useriøs.

- Skulle ønske det ble bautaen min

- Også er det et tredje alternativ. Du kan jo bli hetende heroin-Hanssen også, før du vet ordet av det?

- Hvis jeg greier å bli en politiker som får gjort noe for de aller svakeste narkomane, så skulle jeg ønske at dette ble bautaen min - og at det nettopp ble heroin-Hanssen.

SISTE NYTT

Siste meldinger