Hopp til innhold

- Gjennombrudd i ME-forskningen

Forskere tror de nå er et skritt nærmere å løse ME-gåten.

Utmattet
Foto: Colourbox

Dr. Judy Mikovits fra det amerikanske forskningsinstituttet The Wittemore‐Peterson Neuro‐Immune Institute (WPI) ved Universitetet i Reno i Nevada, la i dag frem en studie som kan føre til et gjennombrudd i forståelsen av denne tilstanden.

– På like linje med oppdagelsen av HIV-viruset

Mikovits karakteriserer gjennombruddet i forskningen som tilsvarende som da man for AIDS‐syke oppdaget HIV‐viruset.

Forskerne har nå påvist et helt nytt retrovirus – kalt XMRV , hos en stor andel ME‐pasienter.

XMRV står for Xenotropic Murine Leukemia Virus‐related Virus. Andre kjente retrovirus er HIV og HLTV.

Mikovits forklarer at et retrovirus angriper levende celler i immunsystemet, og planter virus‐DNA i cellens arvestoff. Når cellen blir aktivert gjennom infeksjon, aktiveres også produksjon av nye virus som angriper nye immunceller. Dermed blir immunforsvaret gradvis brutt ned.

Forskerne ved WPI ønsker nå, ifølge Mikovits, å vise at det er samme relasjon mellom XMRV og ME , som mellom HIV og AIDS .

Gir en testbar hypotese

Ifølge Mikovits er det ingen av symptomene på ME som ikke kan forklares av forståelsen av biologien til dette nye retroviruset.

Denne nye forskning gir, ifølge forskerne, en testbar hypotese for årsaken til ME/CFS, noe som kan være et svært viktig gjennombrudd i forståelsen av denne tilstanden, som frem til nå har vært svært omdiskutert i medisinske miljøer.

De amerikanske forskerne kan nå påvise antistoffer for XMRV hos mer enn 95 prosent av de over 250 pasientene de har testet på verdensbasis. Ifølge Mikovits har de enda ikke tatt feil i noen test‐tilfeller. Resultatene viser at det er nær sagt umulig å ha ME uten å ha XMR-viruset i kroppen.

Det er også verdt å merke seg at viruset også ble påvist hos 3,7 prosent av friske personer, noe som kan tyde på at en viss andel av befolkningen har dette viruset som man ennå ikke kjenner den fulle virkningen av.

Denne forskningen gir i følge forskningsteamet nå for første gang en testbar hypotese for årsaken til ME.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger