- Bilistene blir lurt

En million brukere av bombrikkesystemet Auto-pass har aldri fått vite hvor mange private opplysninger som automatisk lagres i brikken.

Bombrikken Autopass
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Direktør i Datatilsynet Georg Apenes er svært opprørt, og sier at hvem som helst kan hente ut informasjonen.

- Det mest alvorlige er at det også lagres opplysninger på brikken i bilen, og dette er noe brukeren ikke er blitt aktivt og lojalt informert om. Det er alvorlig, sier Apenes.

Ved hjelp av noen tastetrykk på Internett kan hvem som helst bestille en håndholdt scanner som kan lese av all informasjon i brikken som de fleste har festet på innsiden av frontruten. De siste 100 registreringer blir til en hver tid lagret der.

Apenes er redd for hva opplysningene kan brukes til.

Vegdirektoratet nekter for at de har holdt tilbake opplysninger. Sjefingeniør Jacob Trondsen mener lagringen i brikken først og fremst er nyttig for brukerne. Han sier også at systemet fungerer svært godt, og at det har vært relativt få hendelser.

Han mener det er så godt som umulig å hente ut opplysningene, selv om det blir brukt en scanner. Dette fordi det bare er bomselskapene som har den rette programvaren. Han tror ikke noen er misfornøyd med dagens system.

Datatilsynet sier de i flere år har prøvd å få opplysninger om hva slags informasjon som blir lagret i brikkene, og de fikk ikke svar før like før jul i fjor.

Apenes kaller det oppsiktsvekkende slett forvaltningspraksis.

- I de 18 årene jeg har hatt ansvaret for Datatilsynet kan jeg ikke huske at et offentlig organ har holdt tilbake opplysninger som Datatilsynet har bedt om, sier Georg Apenes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger