Hopp til innhold

- Ap forstår ikke tvangsekteskap

- Regjeringens nye tiltak mot tvangsekteskap er skivebom, mener Abid Raja (V). - Arbeiderpartiet neglisjerer innvandrerungdoms rettsikkerhet, sier Venstre-politikeren.

Abid Q. Raja, andrekandidat i Akershus Venstre, under Venstres landsmøte i Stavanger

Abid Q. Raja, andrekandidat i Stortingsvalget for Akershus Venstre

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

I går presenterte regjeringen et nytt tiltak mot tvangsekteskap. Der de innfører et obligatorisk intervju for unge under 25 år som inngår ekteskap i utlandet.

Ektefellen skal ikke innvilges opphold i Norge før de selv har returnert og blitt intervjuet av utlendingsmyndighetene.

Tror på preventiv effekt

- Tiltaket vil ha en preventiv effekt, sier arbeids- og inkluderingsminister dag Terje Andersen (Ap).

Han tror foreldre som vil gifte bort barn under en "ferietur" vil tenke seg om flere ganger når de vet at barna vil bli intervjuet av utlendingsmyndighetene om dette.

For sent å få hjelp

Abid Raja (V) mener regjeringens forslag viser at de ikke forstår alvoret i saken. Han hevder forslaget deres sørger for at de unge får hjelp alt for sent, etter at de allerede er tvangsgiftet. Han mener det er enda viktigere å forebygge tvangsekteskapene.

- Har de allerede inngått et ekteskap i foreldrenes hjemland er det litt for sent for mange å få hjelp når de kommer tilbake til Norge, sier Raja til nrk.no.

Raja forklarer at mange da allerede har vært gift i opptil flere måneder, kanskje blitt tvunget til sex, og til slutt avfunnet seg med situasjonen.

Venstre-politikeren sier det er viktig at norske myndigheter jobber for å bekjempe tvangsekteskap. Men han mener at regjeringens nye ordning viser at de ikke forstår realitetene med tvangsekteskap.

Må samtale før de reiser

- For de fleste ungdommer som reiser med foreldrene til deres hjemland kommer tvangsekteskapet som en stor overraskelse, sier Raja.

Mange av dem som blir tvangsgiftet blir fortalt at de bare skal på ferie til foreldrenes hjemland.

- Vi i Venstre foreslår at ungdom skal møte opp på en politistasjon i Norge før de reiser til utlandet for å gifte seg. Her må de fortelle at de er i ferd med å reise for å inngå ekteskap, og med hvem de skal gifte seg med. Inngå en såkalt viljesærklæring. Her kan de også be om hjelp dersom de ikke ønsker å gifte seg, sier Raja.

Venstre foreslår at dersom en slik viljesærklæring ikke er inngått på forhånd, vil ikke ektefellen få opphold i Norge. Dermed vil innvandrerforeldre bli tvunget til å fortelle barna sine hva de har tenkt til å gjøre.

Må fortelle barna hva de skal gjøre

- Slik vil foreldre ikke kunne holde det hemmelig, da de vet at dersom det er tvangsekteskap vil de ikke få sitt barn og ektefellen tilbake til Norge, sier Raja.

Venstre mener denne ordningen vil gi de unge, som faktisk er født og oppvokst i Norge, mulighet til å søke hjelp i Norge der de har et stort nettverk og et hjelpeapparat. Ikke i Pakistan der de ofte er helt alene uten noen som kan støtte dem.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger