NRK Meny
Normal

Vil stanse Ofotbanen AS

Det blir full stopp i all trafikk i Ofotbanen AS fra klokken 14.00 lørdag. Stansen gjelder blant annet godstrafikk i Sør-Norge.

Ofotbanen.
Foto: NRK

Selskapets persontrafikk på Ofotbanen er ikke berørt.

Jernbanetilsynet mener at sikkerhetsstyringen er svært mangelfull. Det sier direktør Erik Ø. Johnsen i Jernbanetilsynet.

- Selskapet har ikke vist at de vedlikeholder togmateriellet de bruker. De har ikke vist at ledelsen er involvert i sikkerhetsstyring og oppfølging av uønskede hendelser. Det er snakk om såpass grove sikkerhetsmessige mangler at vi ikke kan la selskapet fortsette før de har rettet opp i en del ting, sier Johnsen.

Venter på tilbakemelding

Om ikke Ofotbanen retter opp i avvikene innen klokken 14.00 lørdag, stanser all trafikk i Ofotbanen AS.

Dette vil berøre selskapets godstrafikken i Sør-Norge og selskapets chartertrafikk.

Selskapet har ingen frist på seg til å rette opp i avvikene, men Jernbanetilsynet venter nå på en tilbakemelding fra selskapet når forholdene er ryddet opp i.

- Sterkt overtramp

Direktør Terje Østensen i Ofotbanen AS, sier de nå jobber med saken.

- For det første må vi finne ut hva de eksakt mener med det de sier, og det er ikke lett. For det andre må dette vurderes opp mot hvordan vi har det i dag. For det tredje må vi svare på hvorfor vi mener det ikke er snakk om noen avvik. Dersom det er avvik, må vi finne ut hvordan vi skal lukke avvikene.

- Så dere er i løpende dialog med Jernbanetilsynet?

- Nei, det er en forunderlig sak, for fristen er satt til klokken 14.00 lørdag, men vi har foreløpig fått beskjed om at helgen er disponert for de som har noe med dette å gjøre i Jernbanetilsynet. Det føler vi som et sterkt overtramp at de har satt en frist for å lukke en prosess, samtidig som det ikke er noen å kommunisere med.

En langvarig stans vil i verste fall bety at selskapet går konkurs.