Hopp til innhold

Vil ikke tilby leksehjelp

Utdanningsdirektøren reagerer på at Løpsmark skole i Bodø ikke vil gi de minste elevene leksehjelp. Selv om loven sier at de har krav på det.

Aktivitet istedet for leksehjelp på Løpsmark skole i Bodø

AKTIVITET ISTEDET FOR LEKSEHJELP: Ved Løpsmark skole i Bodø satser de på aktivitetstid, og ikke på leksehjelp.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Utdanningsdirektøren i Nordland reagerer på at Løpsmark skole i Bodø ikke vil gi elvene fra 1.-4. klasse leksehjelp.

Rektor Vigdis Eriksen, Løpsmark skole

Vigdis Eriksen, rektor Løpsmark skole

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Ifølge opplæringsloven har skolene fra dette skoleåret plikt til å tilby leksehjelp til elevene. Men rektoren på en Bodø-skole vil heller ha aktivitetstid, og derfor får ikke elevene leksehjelp:

– Vi føler at leksehjelp blir litt misvisende. Det skaper jo forventning om at vi skal gjøre lekser på SFO, sier rektor Vigdis Eriksen på Løpsmark skole.

Video LEKSEHJELP-070910-NO-191107-SI_NO.mp4

Lovpålagt leksehjelp

Bjørn Heitmann, Bodø kommunale FAU

Bjørn Heitmann, Bodø kommunale FAU

Skoledagen er over på Løpsmark skole i Bodø og ungene er ute i SFO-tida. Deler av denne tida skal i følge en endring i opplæringsloven brukes til leksehjelp. Den nye loven skal sikre elever fra 1.-4. trinn gratis leksehjelp. Målet er økt læring. Derfor reagerer nå foreldrene og krever at lovpålagt tid settes av til leksehjelp.

– Vi vil ha innhold i de to timene. Og vil at de skal oppfylle de kravene som er nedfelt i loven, sier Bjørn Heitmann i Bodø kommunale FAU.

Fra august har kommuner og private skoler plikt til å tilby gratis leksehjelp til elever på 1.-4.trinn. I tillegg får funksjonshemmede rett til skyss til og fra skolefritidsordning.

Stortinget har vedtatt endringer i opplæringsloven og privatskoleloven. Kommunene og private skoler får plikt til å tilby gratis leksehjelp til elever på 1.–4. årstrinn. Deltakelse på leksehjelpen skal være frivillig for eleven, men eleven skal ha rett til å delta.

Kunnskapsdepartementet

Skal plukke sopp istedet

Men rektor har skrevet brev til alle foreldrene der hun forklarer hvorfor de ikke vil gi elvene leksehjelp. Hun kaller det læringsstøttende aktiviteter:

– De skal gjøre ting som hjelper dem i skolearbeidet. Vi starter opp aktivitetstida i neste uke. Da skal SFO være en forlengelse av skolen ved at de har fokus på høst og dra ut i skogen og leter etter sopp, sier Eriksen.

De ansatte på SFO og lærerne har sammen utviklet et opplegg med leker, spill, aktiviteteter, sanger m.m. Dette er aktiviteter som virker læringsfremmende og læringsstøttende for elevene.......... Aktivitetene vil ikke være lekser og vanlige oppgaver. Derfor synes vi begrepet "leksehjelp" blir noe misvisende......

Brev til foreldrene 1.-4. trinn evd Løpsmark skole

Kritisk utdanningsdirektør

Guri Adelsteen Iversen, utdanningsdirektør Nordland

Guri Adelsteen Iversen, utdanningsdirektør Nordland

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Utdanningsdirektøren vil nå ta kontakt med skolen for å sikre at loven blir fulgt:

– Det er vel også derfor man i lovs form har kalt det for leksehjelp. For at det skal bidra til det som eleven ellers normalt ville ha øvd på hjemme, sier utdanningsdirektør i Nordland, Guri Adelsteen Iversen.