Hopp til innhold

Vil ikke frede lokalsykehusene

Arbeiderpartiet vil ha færre akuttmottak.

Ambulanse

I første rekke er det akuttmottakene som er i fare.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

De siste årene har folkemøter, fakkeltog, og hissige leserinnlegg vitnet om de lokale sykehusenes betydning. Men regjeringens totale vern av tilbudet er nå truet.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann på Stortinget, Jan Bøhler, sier til NRK at det blir for firkantet å skulle beholde alt slik det har vært.

Forhandlingene pågår

De rødgrønne forhandler om lokalsykehusene i disse dager. SV og Senterpartiet vil beholde dagens setning om at "Ingen lokalsykehus skal legges ned". NRK vet at Ap-ledelsen i Helse og omsorgsdepartementet vil ha større fleksibilitet til å kunne endre tilbudet.

- Vi trenger at den høyspesialiserte medisinen, som er svært ressurskrevende, må samles på færre sykehus.

Akuttmottakene i fare

Fødetilbudene beholdes. Men samhandlingsreformen gjør at kirurgi, ortopedisk tilbud og flere akuttmottak ligger an til å forsvinne i deler av distrikts-Norge.

Farlig, mener Høyre-ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad.

- Da er alt opp til helseforetakene, og kanskje økonomiske beregninger, framfor samfunnsmessige forhold og trygghet for innbyggerne, frykter Finstad.

Rammer lokalsykehusene i nord

Også Gunvald Lindseth, regionkontakt for Folkebevegelsen for lokalsykehusene, er bekymret dersom regjeringa nå fjerner setningen om at lokalsykehusene skal fredes.

- Den formuleringen som stod i Soria-Moria-erklæringa har vært brukt av de som har kjempet for lokalsykehusene, den har vært som en slags garanti for å hindre nedleggelse. Det er en garanti vi nå kan miste.

- Jeg frykter et økt press mot de små lokalsykehusene, og deres eksistens, sier Lindseth til NRK.

Helga Pedersen avviser

Helga Pedersen

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

Foto: Scanpix / Scanpix

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen avviser at partiet planlegger å legge ned flere lokalsykehus de neste fire årene.

Etter det NRK erfarer, ønsker Arbeiderpartiet større fleksibilitet til å endre helsetilbudet i distriktene - mot SV og Senterpartiets ønske.

Pedersen mener partiet satser på bedre helsetilbud rundt om i landet.

- Tvert i mot planlegger vi en storstilt desentralisering av helsevesenet i Norge hvor vi skal styrke kommunehelsetjenesten sånn at flere pasienter kan få sin behandling i nærheten av hjemstedet sitt. Slik kan de også få behandling på et tidligere tidspunkt, sier Helga Pedersen.