NRK Meny
Normal

Vil granske Vefsna-vedtak

Saksbehandlingen rundt et vern av Vefsna bør granskes, det mener ordførene i Vefsn, Grane, Hattfjelldal og Hemnes.

Laksforsen Vefsna

Omstridt: Regjeringen sier ja til vern av Vefsna-vassdraget.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

I dag møter de fire ordførerne regjeringa for å diskutere en eventuell erstatning av tapte inntekter som vernet vil gi.

Føler seg forbigått

Bjørn Ivar Lamo, Grane AP

Kritikk: Ordfører i Grane, Bjørn Ivar Lamo retter skarp kritikk mot Regjeringen etter saksbehandlingen om vern av Vefsna-vassdraget.

Foto: Lars.Petter Kalkenberg

Ordfører i Grane Bjørn Ivar Lamo (Ap), sier kommunene ikke ble involvert i saken slik de ble lovet av statsministerens kontor.

- Vi har ikke møtt en eneste statsråd, de skygger bare unna, sier en oppgitt Lamo.

- Vi har ikke fått de politikerne som har med dette å gjøre i tale.

Det begynner å haste for de fire Vefsna- ordførene hvis de skal klare å hindre et vern av vassdraget. I Soria Moria-erklæringa sier regjeringa ja til vern, men ordførene håper på et kompromiss, som innebærer at bare hovedelva, og ikke sidevassdragene blir vernet.

Om det skulle bli vern krever kommunene ei erstatning på over en milliard kroner. De ble lovet å bli innvolvert i arbeidet med vernesaken, men føler seg oversett.

- Det er beklagelig. En slik stor sak burde hatt en helt annen behandling, mener Lamo.

- Dialogen er god

Men stassekretær Robin Koss i Olje og Energidepartementet avviser at kommunene ikke er tatt med på råd, og at saken er for dårlig utredet.

Vi har hatt en omfattende prosess der komm også har vært involvert. Vi er i god dialog, og vi både har og vil motta innspill fra kommunene, sier Koss til NRK.

Lamo får støtte fra Høyre

Høyres Ivar Kristiansen tror ikke kommunene vil få gjennomslag for uriktig saksbehandling. Han mener ordførerne må allierere seg med andre for å få gjennomslag for sitt syn.

Han er spesielt misfornøyd med Arbeiderpartiets rolle i Vefsna-saken, som han mener får betydning for framtiden til en hel region.

I løpet av våren skal regjeringen behandle vern av Vefsna før saken havner i Stortinget.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.