Hopp til innhold

Grunneiere raser mot kraftselskap: – Nå skal de få en lærepenge

– Helgelandskraft hever seg over alle lover og regler, sier lederen for grunneierne som nå har klaget inn selskapet til departementet.

Helgelandskraft bryter reglene

ULOVLIG: – Fotoet er fra april 2013, og viser noen av de åtte større maskinene som med overlegg er kjørt ulovlig inn på skogselskapets eiendom, forteller Tore Frisli Hov i Helgeland Skogselskap. Han står her ved siden av en av maskinene.

Foto: Helgeland Skogselskap

– Kraftlaget må gjøre ordentlige avtaler før de går inn, med spesifisering av godtgjørelse for bruk av veier. Det har de ikke gjort i denne saken, forteller Tore Frisli Hov.

Han er daglig leder i Helgeland Skogselskap, som organiserer mellom 500 og 600 grunneiere på Helgeland, og reagerer kraftig på at Helgelandskraft i vår tok seg til rette på deres eiendom uten avtale.

– Før nødvendige tillatelser var på plass gikk de inn med åtte store maskiner. Da måtte vi sette foten ned, fortsetter han.

– Hadde ikke tillatelse

Tore Frisberg Hov

HADDE IKKE TILLATELSE: Tore Frisberg i Helgeland Skogselskap mener kraftselskapet har overkjørt grunneierne i den aktuelle saken.

Foto: Privat

Bakgrunnen for saken er at Helgelandskraft i april i år fraktet maskiner og utstyr inn i området Åsen/Klausmark, for å gjøre skogområdet klart for utbyggingen av nye overføringskabler til Brønnøy. Dette skjedde uten avtale og varsel til grunneierne, forteller Hov.

– De hadde heller ikke tillatelse fra NVE. Vi har hatt mye med kraftlaget å gjøre tidligere hvor samarbeidet har vært bra, men det vi var vitne til i vår er hevet over alle lover og regler.

Diskusjonen mellom de to selskapene startet allerede i januar 2012.

– I starten var tonen god, men så har kraftselskapet overkjørt oss totalt, raser Hov.

– Vi vil gi Helgelandskraft en lærepenge

Selskapet har nå klaget inn Helgelandskraft til Olje- og energidepartementet, og håper det blir gjort nødvendige tiltak mot kraftselskapet.

– Vi vil gi Helgelandskraft en lærepenge. De kan ikke opptre på denne måten uten at det får konsekvenser, sier han.

Helgeland Skogselskap advarer nå sine medlemmer og ber de om å inngå klare avtaler med kraftselskapet.

– Vi vil heretter råde medlemmene våre til å inngå grundige avtaler før de gir Helgelandskraft tillatelse til å gå inn, sier han.

Skog

VEIEN: Her er den aktuelle skogsveien avbildet, som Helgelandskraft visstnok har benyttet uten nødvendige avtaler.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Innrømmer å ha tatt seg til rette

Administrerende direktør i Helgelandskraft, Ove A. Brattbakk, forteller at kraftselskapet lenge har vært i dialog med grunneierne vedrørende bruk av området.

– Samtalene vedvarte i over et år, uten at vi kom fram til en løsning. Vi karakteriserte veibruken som marginal, og kunne ikke godta det kravet som grunneierne krevde i denne saken. Det var et krav langt over det vi vanligvis yter i kompensasjon, sier han.

Han innrømmer at kraftselskapet har tatt seg til rette, men at de gjorde det av hensyn til miljøet.

– Vi benyttet oss av en form for nødrett av hensyn til naturen. Vi ønsket å få maskinene våre på plass før vårløsninga satte inn, sier han.

Brattbakk understreker at de stort sett har et godt forhold til grunneierne, og at de også tidligere har hatt et godt samarbeid med Helgeland Skogselskap.

– Så dette regner vi som et engangstilfelle. Hadde vi ikke handlet slik vi gjorde ville det fått større konsekvenser for miljøet, sier han.

– Hva tenker du om at Helgeland Skogselskap nå advarer medlemmene sine mot Helgelandskraft?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har normalt fått i stand avtaler med de respektive grunneierne, men i dette tilfellet oppstod det en del utfordringer. Vi har nå blitt enige om å overlate saken til en skjønnsmessig vurdering, avslutter han.