Hopp til innhold

Vil fjerne all denne grana – men det er komplisert og dyrt

Midtre Nordland Nasjonalparkstyre har et leid helikopter for å frakte ut 1200 uønskede grantrær fra Junkerdalsura naturreservat. Men det er bare starten.

Granfelt øverst i Junkerdal

Den norske grana er i ferd med å fortrenge den unike og vernede vegetasjonen i Junkerdalen. Derfor skal grana nå fjernes.

Foto: Midtre Nordland Nasjonalparkstyre

Det er tidligere tiders synder, de nå må rydde opp i. Med tre-fire trær hengende under seg flyr et helikopter tur etter tur ut av Junkelsura naturreservat.

Det er en jobb som tar tid. Totalt skal 1200 uønskede grantrær fraktes ut av området. Dyrt er det også, opp mot en million kroner koster det. Men det er det verdt, synes nasjonalparkforvalter Hanne Etnestad.

Nasjonalparkforvalter Hanne Etnestad

Nasjonalparkforvalter Hanne Etne.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Hvis vi skal verne reservatet og det rike området her, så har vi ikke noe valg, sier hun.

Ble plantet

Fra starten av 1900-tallet og i mange tiår fremover ble det plantet ut grantrær til skogdrift over hele landet, også i Junkerdalen.

Problemet er at granskogen, bestående av vanlig norsk gran, har spredt seg og at den nå fortrenger den unike og vernede vegetasjonen i reservatet. Området er rikt på orkideer, blant annet finnes marisko flere steder.

– Grana er ikke en del av vernet. Hvis den vokser og sprer seg, vil den endre det naturlige miljøet her. Den vil fortrenge natur og plantene som er her, og som er vernet, sier Etnestad.

Fjerner gran med helikopter i Junkerdal

Nasjonalparkforvalter Hanne Etnestad følger med fornøyd med når grantrær blir fløyet vekk fra naturreservatet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Må fraktes ut med helikopter

Derfor har Midtre Nordland nasjonalparkstyre startet opp arbeidet med å fjerne plantet gran. Men området er bratt og utilgjengelig, og det å lage skogsvei i naturreservatet er ikke et alternativ. Derfor fraktes grantrærne ut med helikopter.

– Grana blir hugget og så flys hele treet ut. Det fungerer bra, men det er del kostnader, og det er en utfordring for oss, sier Etnesdal.

De nærmeste dagene er planen å frakte ut om lag 400 kubikk med trær. Men det er bare en start, fortsatt vil det stå igjen flere tusen kubikkmeter grantrær i naturreservatet.

– Det kommer fortsatt til å stå igjen mye gran, så dette er et prosjekt som kommer til vare en stund. Om fem år håper vi at all grana er borte, men det avhenger av hvor mye penger vi får, sier nasjonalparkforvalteren.

Fjerner gran fra Junkerdalsura naturreservat

Grantrærne forsvinner en etter en og lyset slipper til i naturreservatet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Fornøyd med resultatet

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen lover å ta problemet på alvor.

– Nå har vi økt støtten for å fjerne fremmedarter, spesielt rettet mot vernede områder. Det tar jeg sikte på at vi skal videreføre i årene fremover, sier han.

Hanne Etnestad fornøyd med resultatet så langt.

– Da jeg kom opp hit og så at de hadde hugget ned grana, så jeg all den fine skogen som kom til syne. Det er masse fin ospeskog og store og fine furuer. Jeg håper flere vil komme og se hvor fint det blir. For det er ingen som vil gå tur i disse granfeltene i hvert fall.

Junkerdal