NRK Meny
Normal

Vil få unge inn på boligmarkedet

SV vil hjelpe unge inn på boligmarkedet med staten som deleiere. Bodø skal være en forsøksby for prosjektet, men Høyre synes dette er en dårlig idé.

SV i Nordland

ØNSKER VEKST: SV sier at de ønsker vekst og utvikling i nord. For å få til det vil de hjelpe unge inn på boligmarkedet.

Foto: BENJAMIN FREDRIKSEN / NRK

– Vi ønsker vekst og utvikling i nord. Bodø er jo en av disse motorene i denne landsdelen, så det er veldig bra, sier førstekandidat for Nordland SV, Mona Fagerås.

Flere nye byggekomplekser er på vei opp i Bodø for tiden, men Fagerås er fremdeles bekymra.

– Vi ser en prisvekst i Bodø som de siste årene bare har økt. Den har vært på 7,2 prosent, noe som er ganske mye og gjør det vanskelig for unge å etablere seg, sier hun.

Høye boligpriser

I Nordland har boligprisene steget med 6,7 prosent t det siste året. Høye boligpriser gjør at mange unge må legge drømmen om noe eget på hylla da det kreves en stor andel egne penger for å få et lån i banken. Det vil SV gjøre noe med.

Nestleder i SV Nordland

TROR PÅ PROSJEKTET: Nestleder for Nordland SV, Snorre Valen.

Foto: BENJAMIN FREDRIKSEN / NRK

– De fleste kjenner noen som har betalingsevne til å eie sin egen bolig, men som ikke har arv eller egenkapital. Det begynner å bli et problem i det norske boligmarkedet, forklarer Nestleder for Nordland SV, Snorre Valen.

SV ønsker at Husbanken skal spleise med boligkjøperne.

– Husbanken tar egenkapitalen, men eier også 15 prosent av huskjøpene, sier Valen.

– Bodø er en by av riktig størrelse

Årsaken til at byen blir valgt ut som forsøksby for prosjektet er noe partiet har tenkt over.

– Størrelsen på byen er helt riktig for dette prøveprosjektet også har Bodø omtrent samme prisvekst som vi har nasjonalt. Det gir et godt sammenligningsgrunnlag, sier Valen.

Uenig i forslaget

For mange kan det virke fristende å få boliglån uten å måtte spare noe særlig. Men statlig deleierskap i boligmarkedet klinger ikke like godt i ørene hos de blåkledde.

Nordland Høyre

UENIG: Leder i Nordland Høyre, Margunn Ebbesen tror det finnes andre og bedre alternativet til SV sitt forslag.

Foto: BENJAMIN FREDRIKSEN / NRK

– Vi er mer opptatt av at du og jeg skal eie vår egen bolig. Vi tror mer på en politikk hvor det skal være enklere å bygge bolig, få gunstig lån og vilkår i banken, sier Ebbesen.

Spørsmål om finansiering

– Hvordan har SV tenkt å finansiere dette? Det gjør de med en statlig eiendomsskatt, avslutter Ebbesen.

Hva tenker dere i SV om det spørsmålet?

Vi i SV har foreslått å senke skatten på folks lønninger betydelig og heller skattlegge bolig litt mer, at det skal gå i null. På den måten får vi kanskje presset ut spekulanter i markedet som kan gi en mer jevn prisvekst, avslutter Valen.