Hopp til innhold

VG: Høyre åpner for vern av Lofoten

VG skriver i dag at Høyre kan ofre oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for å få Venstre og eventuelt KrF inn i regjering.

Spesielt lys

Torsdag har statsminister Erna Solberg (H) invitert lederne for de borgerlige flertallspartiene til nye samtaler. VG har fått bekreftet at Høyre er villig til å imøtekomme Venstre og KrFs sentrale krav om at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal konsekvensutredes.

Foto: LOFOTEN FILM

– Det kravet er ikke noe vi avviser. Men helheten i de kommende forhandlingene vil selvsagt avgjøre, sier en sentral Høyre-kilde til avisen.

Det samme sier flere andre kilder til VG. Men dersom Høyre går med på å verne Lofoten følger det med andre krav:

En avtale som hindre konsekvensutredning for Lofoten, må samtidig åpne for olkevirksomhet i andre områder nordover. Høyre vil heller ikke være med på nye begrensende restriksjoner i nordområdene, og det skal være uaktuelt å lage noe strengere regime som vil legge nye bånd på oljeletingen i Barentshavet.

Ble vernet for fire år siden

Under forhandligene mellom Høyre og Frp og Venstre og KrF for fire år siden ble partiene enige om å ikke konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Både Venstre og KrF har hele tiden flagget at vern av Lofoten og Vesterålen er helt sentrale krav for dem. Og hvis de vil sikre vern, kan de bli tvunget til å inngå en forpliktende avtale i en eller annen form med de nåværende regjeringspartiene.

Dersom de ikke får til en avtale, står Høyre og Frp fritt til å vende seg mot Arbeiderpartiet som er åpne for å starte konsekvensutredning av området som heter «Nordland 6».

KrFU-leder Ida Lindtveit har tidligere sagt til NRK at det kan bli utfordrende å hindre oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja uten et forpliktende samarbeid med regjeringen.

– Jeg er helt åpen om at det er en utfordring med en sånn opposisjonsrolle – man kan bli overkjørt i visse saker, sa Lindtveit til NRK.

Viktig for Venstre

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier at han legger til grunn at Venstre ikke får noe dårligere resultat denne gang enn for fire år siden

– De vet jo hvor viktig denne saken er for Venstre, sier han som en kommentar til signalene fra Høyre.