NRK Meny
Normal

– Dette er verdens beste sommerjobb

Øverst i fiskehjellene på Langsand på Sandhornøy har Nikolai Nilsen Nordnes funnet drømmejobben.

verdens beste sommerjobb

Høyt over bakken på Sandhornøy har Nikolai Nilsen Nordnes hatt sin arbeidsplass i sommer.

Foto: Ola Helness / NRK

– Dette er verdens beste sommerjobb, slår 14-åringen fra Gildeskål fast.

På fredag åpner det enorme kunstprosjektet SALT. Nikolai har vært med siden starten i mai. Da han oppdaget arbeidet som pågikk på stranda der han bor i Gildeskål, var han ikke sen med å tilby sine tjenester.

– Jeg fant ut at her ville jeg jobbe. En dag etter skoletid dro jeg bortover og spurte om de trengte hjelp. Og nå har jeg havnet her, sier Nikolai.

Fra monteringen av de 12 meter høye fiskehjellene startet, har han vært med på alt arbeidet. Med klatreutstyr på og skrumaskin i verktøybeltet er han øverst i hjellene og gjør det siste arbeidet før alt står klart.

Verdens beste sommerjobb

Når sommerjobben er ferdig, vil Nikolai Nilsen Nordnes fortsette som frivillig på SALT-prosjektet.

Foto: Ola Helness / NRK

Eneste lokalperson i prosjektet

Han er ensom ungdom i prosjektet og også den eneste fra lokalsamfunnet som har deltatt. Den nesten to kilometer lange stranda på vestsiden av Sandhornøy er arbeidsplassen der tre fiskehjeller står.

–Jeg liker å holde på med snekkerarbeid og klatring. Så dette er midt i blinken for meg. Det er ganske artig å stå i toppen av fiskehjellene og speide utover samtidig som man skrur fast stokker, sier Nikolai.

Han er klar på at han aldri har blitt redd i høyden, men fredag er det slutt på sommerjobben. Da er det andre ting som får fokuset.

– Det blir vel mer tid til skolearbeid. Kanskje får jeg meg jobb en annen plass. Jeg regner med jeg blir her utover hele året faktisk. Jeg har meldt meg på dugnad som parkeringsvakt og rydding etter arrangement.

Reiser videre

SALT er et nomadisk kunstprosjekt som skal besøke flere steder i arktiske strøk. Til neste høst tas hjellene ned og fraktes videre. Alaska, Grønland og Island er blant stedene som får besøk.

Nikolai gleder seg over kunsten mens den er her og håper SALT blir å se flere ganger på Sandhornøy.

– Jeg har jo et håp om at SALT kommer tilbake hit. Det hadde vært artig. For det er ikke mye som slår å jobbe med dette, sier Nikolai Nilsen Nordnes

Nikolai Nilsen Nordnes synes han har verdens beste sommerjobb.