Hopp til innhold

Velgerne svikter Ap

Velgerne svikter Arbeiderpartiet i ei ny meningsmåling. Partiet som i dag har fire representanter fra Nordland på Stortinget får gruppa si halvert. Høyre er den store vinneren i dagens måling.

Helene Kaltenborn og Jørgen Bikset driver valgkamp i Bodø

VELGERFLUKT I NY MÅLING: For Arbeiderpartiet er dagens meningsmåling en kalddusj. - Vi tar den alvorlig, men tar ikke sorgene på forskudd, sier stortingskandidat for Nordland Arbeiderparti, Anna-Kristin Ljunggren. Dette bildet er fra valgkampen høsten 2011. Det er Nordland AUF som deler ut roser i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I en ny meningsmåling gjort av Infact Norge vinner Høyre to nye stortingsrepresentanter fra Nordland, og er inne med tilsammen tre.

SV som har slitt i motvind den siste tida, beholder sin ene stortingsrepresentant. Arbeiderpartiet mister to, og får halvert sin gruppe på Nordlandsbenken.

– Alvorlig for partiet

Anna Ljunggren, Nordland Ap

Anna Ljunggren, Nordland Ap

Foto: Arbeiderpartiet

For Arbeiderpartiet er denne meningsmålinga, som er tatt opp etter at Arbeiderpartiets programkomite sa sitt om olja, en nedtur.

– Det er klart vi tar en slik måling på det dypeste alvor. Nå må vi bare fortsette å vise hva vi står for, hva som er vårt prosjekt, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Anna-Kristin Ljunggren.

Hun må bare innse at den ferske meningsmålinga som er gjort blant velgere i fylket, vise at partiet har mista en tredjedel av velgerne siden siste valg.

Målet er å få inn fire

Partiet ender opp med en oppslutning på rundt 25 prosent. Blir det valgresultatet må partiet gi fra seg to plasser på Stortinget, og Ljunggren er blant dem som da ryker. Men hun tar ikke bekymringa på forhånd.

– Meningsmålinger går opp og ned. Vårt mål er å få fire inn på Stortinget. Det greide vi i 2005, til tross for at mange spådde at vi ikke skulle greie det. Nå har vi tenkt å stå på i valgkampen, og greie det igjen, sier en kampklar Ljunggren.

Gavepakke til SV fra Ap

Eivind Undrum Jacobsen

Eivind Undrum Jacobsen.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

NRK Nordlands politiske kommentator, Eivind Undrum Jacobsen, mener Arbeiderpartiets utspill om konsekvensutredning er en gavepakke til SV.

– Det Arbeiderpartiet nå har gjort er å trekke SV opp av den gjørma de har sittet i. Fra å være konturløs i regjeringa og nærmest gå inn i valgkampen i depresjon har SV nå all grunn til å glede seg. Partiet har velgere som er ekstremt tydelige når det gjelder oljeutvinning i Lofoten, mener Undrum Jacobsen.

Høyre er tidlig ute

Høyres framgang på målinga kanha kommet for tidlig.

– Det er mye å tape for Høyre fram mot valget. Det er mulig partiet har prikket inn formkurven litt for tidlig. For Frp derimot er det bare om å gjøre nå og sitte rolig i båten for å berge de to mandatene de er inne med, mener Undrum Jacobsen.

Bare ni på tinget

I neste periode blir det en færre på Nordlandsbenken på Stortinget. I dag er det ti representanter, mens det blir ni fra høsten av. I denne meningsmålinga er åtte mandater fordelt. Det niende er et utjevningsmandat. Slik ser fordelinga ut:

  • Ap: 2 mandater, tilbake to
  • Frp: 2 mandater, tilbake en
  • Høyre: 3 mandater, fram to
  • SV: 1 mandat, samme som i dag

Senterpartiet mister sitt ene mandat, ifølge denne meningsmålinga.

(artikkelen fortsetter under)

Partibarometer Nordland

PARTIBAROMETER: Her ser du hvordan velgerne i Nordland fordeler seg i den nye meningsmålinga som er utført av Infact Norge.

Foto: Grafikk / NRK

Jubel hos Høyre

- Hehe...kjempetall, ler Høyre førstekandidat til Stortinget, Odd Henriksen fra Fauske.

Odd Henriksen

Odd Henriksen, Nordland Høyre

Foto: Johannes Børstad / NRK

Høyre er nå fylkets største parti med nær 28 prosent av velgerne. Hvis ikke nordlendingene ombestemmer seg før valget i høst, vil Høyres ene representant fra fylke, få selskap av to andre.

– Det er jo svært hyggelige tall. Det er spennende, og betyr art mange velgere er i bevegelse. Noe som gir store utfordringer i forhold til de enste meningsmålingene, mener Høyres listetopp.

Men det er ikke bare Høyre som vokser. Også SV går opp og ender på 8 og en halv prosent, noe som er langt bedre enn landsgjennomsnittet og som ville gitt partiet en plass på Stortinget.

SV vil være nei-garantist

Marius Jøsevold i Sv

Marius Jøsevold, Nordland SV

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

For SV, som har slitt på meningsmålingene de siste tida, er denne målinga gledelig. En av dem som kjemper om førsteplassen på partiets stortingsliste i Nordland, Marius Jøsevold, mener det er oljedebatten SV nå vinner på.

– SV er den eneste garantisten mot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, slik jeg ser det. Det er bekymringsfullt dersom nesten alle de ni representantene som skal på Stortinget fra Nordland er oljetilhengere. Det harmonerer dårlig med folkemeninga i denne saka, sier Marius Jøsevold fra SV.

Jøsevold mener det er oljeutspillet til programkomiteen som gjør at Arbeiderpartiet nå taper terreng i Nordland.

– Meningsmålinga er gjort etter at programkomiteen i Arbeiderpartiet kom med sitt. Arbeiderpartiet på fylket har også tatt Høyre inn i varmen, og det kan ha gjort at de mister velgere, mener Jøsevold.

– Ap har ikke markert seg

Førsteamanuensis ved Universitetet i Nordland, Bjørn Sagdahl mener Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter har vært for lojale mot regjeringa, og glemt velgerne hjemme i Nordland.

– I altfor stor grad har stortingsrepresentantene fra Nordland unnlatt å markere at de er valgt fra valgkretsen Nordland. Det er en lærdom representanter også fra andre deler av landet har vært nødt til å ta til seg. De må huske hvem som har gitt dem mandatet, sier Sagdahl.