Varsler fuktig trippeluvær i nord

En syklonfamilie som herjer langs kysten gjør at nordlendinger må belage seg på uvær flere dager på rad fremover. I Bodø måtte Hurtigruta gi opp og snu to ganger onsdag.

En syklonfamilie gjør at nordlendinger må belage seg på uvær flere dager på rad fremover. I Bodø måtte Hurtigruta gi opp og snu onsdag.

Her er Hurtigruta «Midnatsol» etter at den måtte snu i Bodø. På grunn av uværet klarte den ikke å legge til kai. VIDEO: Einar Breivik / NRK

– Vi går nærmest i ring nå og venter for å se om været løyer, slik at vi kan komme oss inn til Bodø igjen, sa overstyrmann ved Hurtigruta «Midnatsol», Bjørn Ivar Pedersen, til NRK, etter forsøk nummer en.

Med både passasjerer og gods om bord måtte de i formiddag avbryte to forsøk på å legge til i Bodø. Årsaken er det dårlige været, gjerne kalt «syklonfamilie» av meteorologene.

– I en typisk syklonfamilie kommer det gjerne tre lavtrykk i den samme banen ganske raskt etter hverandre. Og akkurat nå er Nordland mest utsatt for banen av sykloner, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Vervarslinga for Nord-Norge til NRK.

Dermed kommer uværet, som onsdag herjer med Nordland, til å fortsette. Det betyr mye vind og nedbør både torsdag og fredag.

Tre dager på rad

Sterk vestlig vind høyt oppe i atmosfæren dirigerer lavtrykkene inn fra havet og mot kysten, ifølge meteorologen.

– Det som passerte nå i natt var det første. Lavtrykk nummer to passerer omtrent i samme banen litt lenger sør, innover Lofoten og Ofoten, i morra. Og det tredje kommer på fredag, forklarter Lien.

– Det vil gi omtrent det samme været vi har i dag for tredje gang på tre dager i Nordland, legger han til.

Laster Twitter-innhold

Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Det ventes vindkast opp til 30 meter, og mellom 30 og 60 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

Stengte veier og innstillinger

Onsdag har uværet blant annet ført til at en passasjerbuss har blåst av veien, mens flere veier er stengt. Blant dem E6 ved Skjellesvika nord for Skarberget på grunn av rasfare.

– Det er typisk for syklonfamilier at de drar med seg fuktighet, nedbør og av og til sterk vind. Det blir for det meste sludd- og snøbyger.

– Men det vil roe seg nå i kveld?

– Ja, det blir gjerne litt roligere perioder mellom lavtrykkene. I kveld og i natt blir det litt mindre vind, men det øker på igjen i morra. Flere steder i Nordland venter vi liten storm i perioder.

Likevel har meteorologen noen trøstende ord. Etter fredag, vel å merke.

– Da begynner det store strømningsmøsteret oppe i atmosfæren å endre seg, slik at lavtrykk nummer fire stopper opp ute i havet ved Island.

Buss kjørte av veien på fylkesvei 17

En passasjerbuss blåste onsdag morgen av veien mellom Fykan og Svartistunnelen i Meløy. Ingen ble skadet.

Foto: 03030-tipser