Hopp til innhold

Varsler blokade mot seismikk

Nå kommer havneblokadene for å hindre seismikkskip på fiskefelt. Nordlandsfiskerne mener Fiskarlaget har vært for feige.

Tre fiskebåter hindret seismikkskipet "Polshkov" å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen

BLOKADE BRUKT FØR: For noen år siden hindret tre fiskebåter seismikkskipet 'Polshkov' å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen. Nå varsler fiskerne nye blokader.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Fiskerne skifter til en hardere linje i kampen mot oljevirksomhet på fiskefelt. I dag blir Einar Helge Meløysund valgt til ny leder i Nordland fylkes fiskarlag. Han vil bruke blokader mot seismikkskip.

Tror ikke på sameksistens

Den kamplystne lederen for fiskerne mener det aldri har vært noen sameksistens mellom fiskere og oljenæring.

Og Meløysund er overhodet ikke beroliget over at Lofoten foreløpig er fredet for oljeleting. Han sier nei til enhver form for seismikk og andre undersøkelser i de sårbare havområdene.

– Det er ikke noe som heter sameksistens når det gjelder petroleumsnæringa. Det er et feigt ord politikerne har funnet på. Hvis jeg skal fortsette som leder og vi skal ha noe å si i tida som kommer så må vi ta hardere virkemidler i bruk, sier Einar Helge Meløysund.

Einar Helge Meløysund, leder i Nordland fylkes fiskarlag

KAMPKLAR: Einar Helge Meløysund, leder i Nordland fylkes fiskarlag. Han sier han har de aller fleste fiskerne med seg når han nå varsler ei tøffere linje overfor oljeindustrien.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Varsler havneblokader

I en tidligere fase i debatten om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, var ideen om sameksistens det som skulle skape gjensidig forståelse. Nå vil Einar Helge Meløysund gå tøffere til verks.

– Vi er like effektive som for eksempel flygeledere. Vi kan lamme trafikk og vi kan gjøre forskjellige ting for å sette makt bak kravene våre.

Er havneblokader for å hindre seismikkskip i år komme ut på havet aktuelt?

Jada, jeg er tilhenger av at man prøver å ramme fienden hardest og ikke tredjepart.

På feltet

Fisker Svein Tobiassen i Bø vil fortsette å leve av fiske.

Foto: Ane Høyem / NRK
Har støtte for hardere lut

Og han mener ledelsen i fylkesfiskarlaget har de aller fleste med seg når de nå varsler hardere lut mot oljeindustrien.

– Vi i Nordland fylkes fiskarlag har ikke fått en eneste negativ henvendelse på at vi nå velger en tøffere linje, sier Meløysund.

Tobiassen går for dialog

I mars ble Tom Tobiassen kastet som leder i Nordland på grunn av sin dialoglinje overfor oljeindustrien. Han har registrert at fiskerne støtter Meløysunds kamplinje, men mener fortsatt fiskerne vil oppnå mer om aktørene prater sammen.

– Jeg er fortsatt overbevist om at linja med dialog gir oss mest i kampen for å ta vare på fiskerinæringa, sier Tom Tobiassen.

Vil til topps i fiskarlaget

Men Meløysund tenker lengre enn å bli leder i Nordland. Han sier han har kandidaten som skal ta over som leder i moderorganisasjonen Norges fiskarlag når Reidar Nilsen går av. Denne kandidaten er fra Nordland, og skal også drive en kompromissløs oljekamp.

– Kommer han med en tøff uttalelse skal han vite at dette er noe som blir hundre prosent backet opp av nordlandsfiskerne, sier en kampklar Einar Helge Meløysund.

Årsmøtet i Nordland fylkes fiskarlag

ÅRSMØTET VELGER MELØYSUND: I dag blir Einar Helge Meløysund valgt som leder i fylkesfiskarlaget, som er samlet til årsmøtet i Bodø. Lederen varsler at alle midler skal brukes for å stoppe oljeindustrien.

Foto: Øystein Nygård / NRK