Hopp til innhold

Åpner 59 nye blokker og vil lete nærmere land

Det blir ingen konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, men i dag åpnes 59 leteblokker i nord. 53 av disse ligger i Norskehavet - mange av dem utenfor Helgeland.

Gentleman Jens dro frem stolen for Kristin Halvorsen i pressesalen i regjeringskvartalet i dag.

Gentleman Jens dro frem stolen for Kristin Halvorsen i pressesalen i regjeringskvartalet i dag.

Foto: John B. Sættem

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har kommet frem til en god løsning for landet, både for dem som er opptatt av miljø og industri, sier Jens Stoltenberg på pressekonferansen om oppdatering av forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten i regjeringskvartalet i dag.

Han sier at regjeringens tilnærming til åpning av ny oljevirksomhet er skrittvis og kunnskapsbasert.

– Den tradisjonen tar vi nå videre ved å være kunnskapsbaserte og ved å være skrittvise og finne gode balanser, sier Stoltenberg.

Miljøvernsminister Erik Solheim sier at dagen i dag er en stor dag for miljøet, og at pressen ville vært overrasket over den gode tonen det har vært i forhandlingsinnspurten mellom de tre partiene de siste dagene.

– En del av den kunnskapen som nå skal hentes inn senere kan brukes i en konsekvensutregning, sier han.

Ingen smilte så bredt som SV-leder Kristin Halvorsen på dagens pressebriefing.

– De mest sårbare områdene blir verken konsekvensutredet eller åpnet, sa Kristin Halvorsen.

Åpner for nye blokker

I kompromisset som ligger bak regjeringens nei til konsekvensutredning av oljeboring i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes det for å skyte fart i oljeletingen i andre deler av Nord-Norge.

Både utenfor Finnmark og andre deler av Nordland åpnes det nå for oljeleting. Det mest lovende feltet, Norland VI, allerede er ferdig konsekvensutredet, og kan åpnes med enkle grep.

I tillegg er de omstridte blokkene Nordland IV og V nå aktuelle ifølge Oljedepartementets nye oljekart. Dette bettyr at det kan åpnes for oljeleting 50 kilometer fra land. Dette har Havforskningsinsituttet tidligere advart imot.

Men olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har et annet syn på saken.

– Dersom Goliat har en søster, vil hun bli ønsket velkommen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) på pressekonferansen.

Vil lete nærmere land

Disse blokkene åpnes for petroleumsvirksomhet

Disse blokkene åpnes for petroleumsvirksomhet

Foto: Grafikk Dan Henrik Klausen

Oljetilhenger og fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) er glad for at vi nå får en kunnskapsinnhenting istedenfor en konsekvensutredning.

– Vi unngår nå at disse områdene blir vernet. Nå er det Olje- og energidepartementet som sitter i førersetet, ikke Miljøverndepartementet. Det er veldig bra.

Han er spesielt tilfreds med at det åpnes for leting i andre områder i Nord-Norge.

Olje og energiminister Ola Borten Moe

Olje og energiminister Ola Borten Moe.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

– Vi får åpnet uåpnede områder i Nordland I, III, IV og V. Dette er viktige områder å få satt i gang aktivitet i, og som næringslivet vil ha stor nytte av. I tillegge r det gjort vedtak om konsekvensutredning i Barensthavet og de nære områdene i Finnmark og Tromsøflaket, sier Eriksen.

Kompromisset innebærer at grensen for aktivitet utenfor Troms og Finnmark flyttes 15 kilometer nærmere land.

– Det gir grunnlag for økt aktivitet allerede i dag, sier stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap).

Høyre: – Sukrer pillen

Oljetilhenger og stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) er skuffet over at Ap velger å beholde regjeringsmakten framfor å satse på oljeutvikling utenfor Nordland. At regjeringen gjennom sitt rød-grønne kompromiss åpner døra for Barentshavet og øvrige blokker i Nordland er ingen trøst for Høyre.

– Regjeringen tar grep for at oljetilhengerne skal bli fornøyd. Dette er å føre folk bak lyset. Det er ingen ting som tyder på at det vil skje noe i denne saken før 2014, sier Ivar Kristiansen til NRK.no.

Han er opprørt over det han kaller «salget av Nord-Norge».

– Melder oss ut

Inga Marte Thorkildsen (t.v.) og Ivar Kristiansen

PESSIMIST: Mens SV jubler, er Høyre langt nede etter at det rødgrønne oljekompromisset ble kjent i natt. T.v Inga Marte Thorkildsen og Ivar Kristiansen (H).

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Regjeringssamarbeidet er tydeligvis viktigere enn tusenvis av arbeidsplasser i nord. Kompromisset er også et signal til Norges energikunder om å henvende seg til Russland, sier Kristiansen.

Europas egendekning på energi er på 20 prosent, og med uro i Midtøsten og stigende olje- og gasspriser, mener Kristiansen det er avgjørende av Norge er på banen.

– Europa må tenke nytt. Norges oljeproduksjon er halvert de siste 11 årene, og om 7-8 år vil også gassproduksjonen synke. Det betyr at norske selskaper må ut lav landet, sier han

Ifølge Oljedirektoratet fordeler de antatte olje- og gassforekomstene seg slik: Nordland VI med 43 prosent, Nordland VII (21 prosent), Troms II (20 prosent), Eggakanten (7 prosent), Vestfjorden (5 prosent) og Nordland V (4 prosent).

Bred innhenting

Dessuten har Ap fått gjennomslag for et krav om å overføre deler av innhentingen av kunnskap fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet.

– Her måtte vi også sette hardt mot hardt. Vi kan ikke være med på dette mindretallstyranniet lenger. Folk begynner å bli drittlei vern og det SV står for, sier stortingsrepresentant Tor Arne Strøm fra Nordland.

– Nå må symbolsakenes tid være forbi. SV fikk en symbolsak i 2005 da Vefsna-vassdraget ikke ble utredet. Nå må det være slutt, tordner Strøm.

– Maks et års forsinkelse

Oljedemonstasjon I Oslo i dag

Statsminister Jens Stoltenberg ble møtt av demonstranter fra natur og Ungdom før pressekonferansen i Oslo i dag.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Tilhengerne av en konsekvensutredning sier de kan leve godt med en utsettelse i to år.

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

Ola Borten Moe overtar stafettpinnen

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring. Mange har også merket seg at innhentingen av kunnskap skal overføres fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet. Det betyr at det er olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) som får ansvar dor den videre framdriften.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.

Pakker ikke sakene

Utakleiv strand i Vestvågøy, Lofoten.

FÅR LIGGE I FRED I TO ÅR TIL: De sårbare områdene utenfor Lofoten får ligge i fred - enn så lenge.

Foto: Beth Mørck Pettersen / NRK

Folkeaksjonen for et oljefritt lofoten og Vesterålen jublet fredag morgen for vedtaket i Regjeringen. Men dette betyr ikke at Gaute Wahl og folkevevegelsen pakker sammen.

– Vi gir oss ikke. Kampen er langt fra over. Hvis noen tror at de skal få endret dette vedtaket i løpet av de nærmeste årene, så tar de grundig feil.

Wahl ser at oljleting utenfor Nord-Norge kan øke som et resultat av regjeringens beslutning. Hans oppfordring er at det nytter å kjempe for alle som ikke vil ha mer leting.

– Beskjeden til alle får være at det nytter å engasjere seg. Da er det fullt mulig å oppnå resultater, sier Wahl til NRK.no.