NRK Meny
Normal

Vant pris for kreativt foto: – Jeg hadde ren flaks

Torleif Hansen var på vei hjem fra en mislykket fotografering da han knipset dette bildet.

Torleif Hansen vinnerbilde

VINNERBILDET: Torleif Hansen fra Vega vant med dette bildet «Årets kreative naturbilde» under årets Nordic Nature Photo Contest.

Foto: Torleif Hansen

– Jeg er stolt, ydmyk og gledelig overrasket. Jeg hadde aldri forventet dette, sier fotograf Torleif Hansen til NRK.

Torleif Hansen vinnerbilde

Her er vinnerbildet i full versjon.

Foto: Torleif Hansen

Forrige helg vant han prisen for det mest kreative naturfoto under den prestisjetunge konkurransen Nordic Nature Photo Contest 2015, arrangert av magasinet Natur&Foto, skriver Brønnøysunds Avis.

Vinnerbildet viser et rådyr under nattehimmelen på Vega, med et mystisk lys som skinner som en stripe på dyret.

– Jeg hadde 15 sekunders eksponering og brukte hodelykten til å male stripen på rådyret. Utfordringen var å få rådyret til å stå stille lenge nok, sier fotografen.

Flaks gav vinnerbildet

Hansen er en ivrig fotograf og har en stor interesse for naturfotografi. Han hadde aldri fotografert rådyr i mørket før, men med litt flaks fikk han blinkskuddet.

– Jeg var på vei hjem fra en mislykket fotografering da jeg fikk øye på rådyret i en fjellside. Jeg stoppet opp og fikk knipset syv til ti bilder før jeg fikk det jeg ville ha. Litt hell skal man ha når man fotograferer, humrer fotografen.

– Hvordan vanskelig er det å fotografere rådyr?

– Det er utfordrende, men rådyr er tålmodige dyr. Jeg fotograferer dem ofte, og en del av dem føler seg trygge på meg. I dette tilfellet tror jeg at hodelykten paralyserte rådyret, og fikk det til å stå i ro lenge.

– Helt unikt

Baard Næss, ansvarlig redaktør i Natur&Foto, satt i juryen som kåret vinnerbildet. Næss er mektig imponert over kreativiteten til Hansen.

– Bildet skilte seg ut fra de andre bildene i samme kategori. Det var et helt spesielt bilde og noe vi aldri hadde sett før. Å bruke hodelykten til å male et lys som en pensel over rådyret, er helt unikt, sier Næss.

– Hva er det som gjør bildet så spesielt?

– Juryen hadde aldri sett denne type teknikk før. Her har fotografen brukt sine kreative sanser og man sitter igjen med en nysgjerrighet over hvor dette lyset i bildet kommer fra. Det gir en utenomjordisk følelse, noe som er helt originalt.

Torleif Hansen naturfoto

BLE TRUKKET FREM: Dette bildet av en elg i nattemørket på Vega ble også trukket frem av juryen.

Foto: Torleif Hansen