Hopp til innhold

Uerstattelig kulturminne kan være umulig å reparere

Det kan bli langt vanskeligere å restaurere langsteinen i Steigen enn hva vi trodde, sier kulturvernsjef Egil Murud fra fylkeskommunen. Bautasteinen ble ødelagt av en kantryddemaskin fra Mesta.

Langsteinen

Fylkeskulturvernsjefen frykter at det kan bli vanskelig å restaurere langsteinen.

Foto: Gunnar Grytøyr og Ingrid Danielsen

Langsteinen

TURISTATTRAKSJON: Langesteinen har i flere tiår vært en turistattraksjon i Steigen. Den var 6 meter høy og man tror at den går like dypt ned gjennom bakken. Steinen er tidfestet til cirka 200–600 år e. Kr – altså før vikingtiden.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Bautasteinen er Nord-Norges lengste på over 6 meter og er over 1000 år gammel. Den ble ødelagt av en kantryddemaskin fra Mesta i midten av juni. Nå må eksperter kobles inn for å finne ut hva som er best å gjøre.

– Det er en bergart som er veldig porøs og den kan skape problemer for oss med frostsprengning om vinteren. Vi er i tvil om hvilken metode vi skal bruke for å eventuelt skjøte bitene sammen, forteller Egil Murud, kulturvernsjef i Nordland fylkeskommune.

Fra jernalderen

Steinen tilhører et gravfelt fra jernalderen, og har trolig markert hvor gravene ligger. Den kan også ha vært brukt som skille mellom to gårder på Engeløya. Det finnes inskripsjoner og bumerker fra middelalderen inngravert i steinen.

– Langsteinen i Steigen er et fredet kulturminne, så dette er et klart brudd på kulturminneloven, sier Murud til NRK.no.

Blir politianmeldt

På instruks fra Riksantikvaren skal slike saker politianmeldes. Ifølge Murud skal saken anmeldes i neste uke.

– Dette er en soleklar anmeldelsessak. Selv om det er et uhell, er dette brudd på kulturminneloven, sier kulturvernsjefen.

Uviss skjebne

Dersom bautasteinen ikke kan repareres, er Langsteinens skjebne uviss.

– Vi har ikke noe godt svar på hva som vil skje med steinen. Et alternativ er å reise den største biten. Et annet alternativ er å lage en kopi. Et tredje alternativ er å bringe steinen til Steigen bygdetun og la den ligge flatt der.

Foreløpig blir steinen liggende på Engeløya. Men Murud lover at den vil bli sikret så godt det lar seg gjøre.

– Den er så stor og tung at det er ikke gjort i en håndvending å flytte på den. Vi har i hvert fall fått fotografert den ganske grundig, både snittflater og overflater, slik at vi hvilken tilstand der er i.

– Og vi har pakket inn bruddflatene i plast og anmoder folk om ikke å gå innenfor politisperringene. Det er skjøre bruddflater dette.

(saken fortsetter under)

Tusen år gammelt kulturminne smadret under veiarbeid i Steigen

Lensmannsbetjent Ole-Christian Wathne og kollegaen sjekker det ødelagte kulturminnet etter uhellet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Vil være helt sikre

Siden det er sommerferie nå regner Murud med at en konklusjon på hva som skal skje med steinen foreligger først i august.

– Vi ser litt mørkt på det, men vi skal gjøre vårt ytterste for å få dette til, men vi ønsker ikke å gjøre noe uten at vi har med oss gode råd fra fagfolk som kan fortelle om dette vil være vellykket eller ikke. Når vi gjøre noe så må vi være helt sikre.

– En turistattraksjon

Ordfører i Steigen, Asle Schrøder ser ikke bort fra at Langsteinen kan bli en enda større turistattraksjon nå som den er delt i tre deler og ødelagt.

– Dette blir en ny historie rundt Langsteinen, kanskje blir det etter hvert en god historie. Akkurat nå er det bare en trist historie, sa han til NRK.no noen dager etter uhellet.

Den over 1000 år gamle «Langsteinen» fra yngre jernalder har fascinert både lokalbefolkning og arkeologer i flere tiår. Steinen er tidfestet til rundt 200–600 år etter Kristus – altså før vikingtiden.

– Mange opp gjennom tidene lurt på hva som er så spesielt med steinen. Den har vært gjenstand for spekulasjoner blant lokalbefolkningen, sier ordføreren.