Hopp til innhold

Utlovte skuddpremie på Hadia Tajik: – Han mener det ikke er hatefullt

Mannen i 60-årene fra Sør-Helgeland som er tiltalt for trusler og hatefulle ytringer på Facebook mot Ap-nestleder Hadia Tajik, erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i dag.

Hadia Tajik

En mann fra Sør-Helgeland må i dag møte i Brønnøy tingrett tiltalt for trusler og hatefulle ytringer etter at han i sosiale medier skal ha utlyst skuddpremie på Ap-nestleder Hadia Tajik.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ifølge tiltalebeslutningen fra Statsadvokatene i Nordland skal mannen ha skrevet følgende:

«Jeg vil ha henne skutt. Skuddpremie på 50 kroner utbetales om jeg får tilsendt griseørene hennes. Skal koke muslimsuppe på dem».

Bakgrunnen er at han i april skal ha kommentert en NRK-artikkel som lå på Facebook. I artikkelen tar nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik til orde for republikk i Norge

I Brønnøy tingrett i dag innrømmet mannen at han skrev meldingen, men han erkjente ikke straffskyld.

– Han erkjenner at han har gjort det, men ikke at det er diskriminerende eller hatefullt, forklarte forsvarer Tore Walle-Jensen ifølge Brønnøysunds Avis.

Aktor Olav Rynning Veum var av en annen oppfatning og ba i retten om 16 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot.

Ifølge tiltalen er mannen tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 185 «for forsettlig offentlig å ha satt fram en diskriminerende eller hatefull ytring».

– Statsadvokat: – Veldig negativt og krenkende

Statsadvokat Erik Thronæs sa før rettssaken at han mente ytringen var veldig negativ og krenkende.

– Det er rettet mot en konkret person. Det går både på religion og hudfarge, slik jeg oppfatter det.

Statsadvokat Erik Thronæs mener det ikke er noen forskjell på om personen som rammes er kjent eller ikke, eller hvor ytringene er framsatt.

– I utgangspunktet er det like straffbart å ytre seg i det offentlige åpne rom på gaten som å ytre seg i sosiale medier på internett – så lenge ytringen oppfattes av flere. Når man ytrer seg på Facebook kan mange se ytringene der. Da er det etter min oppfatning straffbart.

Politiet har ikke ønsket ikke å kommentere om mannen er kjent for politiet fra tidligere.

Bekymret

Etter at Ap-nestlederen flagget sitt standpunkt om styreform i Norge i vår har hun måttet tåle en rekke hatefulle ytringer.

Ifølge politisk rådgiver Edina Ringdal ønsker ikke Hadia Tajik å kommentere denne saken, men da hun talte til årsmøtet i Nord-Trøndelag Arbeiderparti noen dager etter ytringen var hatefulle ytringer generelt et tema.

Til Trønder-Avisa uttrykte hun bekymring for hva slike ytringer gjør med framtidstroen til unge med innvandrerbakgrunn.

– Det knyttes hat til helt legitime demokratiske ytringer, og jeg er bekymret for hva dette gjør med ungdommenes syn på egne muligheter for framtida. For meg er det viktig at de ser at det går an å heve seg over det, og ikke la seg prege av det.

Hun påpekte også at kommentarfeltene ikke representerer folk flest.

– Jeg er for at vi skal ha en åpen og fri debatt, gjerne med sterke følelser og engasjement, men når det gjelder massivt hat og trakassering, er det viktig at vi tar til motmæle, sa hun til Trønder-Avisa.