Hopp til innhold

Takk til alle som hetser Hadia Tajik

De rasistiske nettrollene som ber nestlederen i Arbeiderpartiet dra tilbake til Afrika oppnår det motsatte av det de tror og håper.

KULTURMINISTER TAJIK PK OM BOKOMSETNINGEN

Hadia Tajik ble grovt hetset og fikk flere rasistiske kommentarer etter VGs oppslag «Ap-Tajik vil fjerne Kongen».«Rasistene på nett burde egentlig tenke seg litt om før de skriver noe, for når de skriver sånt, gjør de jobben mye enklere for IS-sympatisører», skriver Isra Zariat.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Isra Zariat er spaltist i radioprogrammet Ytring. HØR kommentaren hennes her.

Da min kusine på seksten år fortalte meg at hun ikke lenger vil bli politiker som voksen, så tenkte jeg først at hun endelig har kommet til fornuft.

Men da hun sa at det var fordi hun er redd hun «ser ut som Hadia Tajik», da smalt det for meg. Jeg kunne ikke annet enn å være rasende, mens hun var på gråten. «Hvis du vil bli politiker, så kan ingen stoppe deg. Du er norsk», sa jeg.

Hetsrekord

Etter at VG skrev at Hadia Tajik vil fjerne monarkiet, har hun blitt utsatt for grov hets og rasisme.

Ytringsfrihet er jo noe politikere har rett til å bruke like mye som alle andre, men likevel måtte nestlederen i Arbeiderpartiet tåle rekordmange trusler og utskjellinger i kommentarfeltene.

«Avsett Støre og send Tajik tilbake til Afrika og til hennes Høvding og dressurkurset sitt.»

«Se å få fjerna det dyret.»

«Fjern heller det svinet som faen ikkje e norsk engang.»

Hvis Hadia Tajik skal dra tilbake noen plass, så blir jo det bare til Rogaland, nærmere bestemt til Bjørheimsbygd.

Aldri tidligere har VG måtte stenge så mange brukere ute fra kommentarfeltene.

Men det er en aldri så liten logisk brist hos nettroll-brigaden.

Hvis Hadia Tajik skal dra tilbake noen plass, så blir jo det bare til Rogaland, nærmere bestemt til Bjørheimsbygd. Bjørheimsbygd! Hun er like norsk som deg. Og meg!

Jeg håper ikke at folk begynner å forlange at hun skal vise det røde passet sitt, for da lager man helt Donald Trump-stemning. Han forlangte at Obama skulle vise papirer på hvor han er født til hele USA.

Hør Hadia Tajik svare på hetsen HER.

Effekten av rasismen

Rasistene på nett burde egentlig tenke seg litt om før de skriver noe, for når de skriver sånt, så gjør de jobben mye enklere for IS-sympatisører. For det å si til folk at de ikke har noen verdi her i landet og heller bør reise vekk, det er noe av det samme IS hjernevasker vestlig ungdom med. Slik at de skal få lyst til å rømme hjemmefra til den såkalte Islamske stat.

For ungdom er følelsen av ikke å tilhøre noen plass kriselignende, og det hjelper ikke at dine medborgere skriver at du hører til på den andre siden av kloden.

Aldri tidligere har VG måtte stenge så mange brukere ute fra kommentarfeltene.

Kan vi forvente at voksne mennesker filtrerer tankene sine et par ganger før de får et skriveutbrudd? For vit en ting. Ungdommen sitter på sosiale medier og leser dette.

Ungdom som har drømmer om å bli store, sterke ressurspersoner for landet vårt.

Ungdom som ønsker å engasjere seg.

Ungdom som vil si noe uten å være redde for at folk på internett sier at de må vekk fra Norge. Fra sitt eget land. Landet de alltid har bodd i. Kun fordi de har mørkt hår og øyne.

Det å si til folk at de ikke har noen verdi her i landet og heller bør reise vekk, det er noe av det samme IS hjernevasker vestlig ungdom med.

Hetsen skaper kampvilje

Så, egentlig så vil jeg takke dere fiendtlige. For vet dere hva, den grove hetsen har funket som en katalysator. Ungdommen tar hetsen mot Tajik som motivasjon til å jobbe enda hardere for et bedre samfunn. Så, takk for det.

Hver gang noen spør meg hvor jeg kommer fra, så sier jeg «Norge».

Men så spør de hvor jeg egentlig kommer fra, og da svarer jeg «Arendal».

Og så spør de igjen hvor jeg virkelig kommer fra. Da hender jeg må ta meg sammen så jeg ikke roper: «Hisøy!».

Og kusinen min er fra Hauketo.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook og @NRKYtring på Twitter