Hopp til innhold

UP-sjefen: – Overrasket over at det gikk så fort

15 minutter etter at politibetjentene hadde fått kurs i å bruke et nytt apparat for å avsløre ruspåvirkede sjåfører, ble den første bilisten stanset - mistenkt for bruk av blant annet metamfetamin.

I dag ble det gjennomført kurs på politihuset i Bodø. Bakgrunnen er et nytt tilskudd i utstyrsparken til politiet – et apparat som skal hjelpe Utrykningspolitiet med å avsløre bilister som kjører med ulovlige stoffer som for eksempel narkotika i kroppen.

Sjefen for UP i Nordland, Knut Danielsen, tror de vil ta flere ruspåvirkede sjåfører med det nye apparatet.

Politibetjent Geir Hardeland

Politibetjent Geir Hardeland demonstrerer apparatet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

I dag ble det gjennomført kurs på politihuset i Bodø.

Bakgrunnen er et nytt tilskudd i utstyrsparken til politiet – et apparat som skal hjelpe Utrykningspolitiet med å avsløre bilister som kjører med ulovlige stoffer som for eksempel narkotika i kroppen.

Prøve av spytt settes inn i apparatet som analyserer prøven i løpet av få minutter. Ved positiv indikasjon blir vedkommende sendt til lege for blodprøve.

Skal brukes i hele Norge

Slik ser apparatet ut

Prøven settes inn her.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Over hele landet skal UP få slike apparater, og sjefen for UP i Nordland mener det haster fordi tall fra Folkehelseinstituttet viser at det hver dag gjennomføres 140 000 bilturer her i landet med en ruspåvirket fører bak rattet.

– Hver fjerde omkomne i trafikken har en direkte årsak med rus. Klarer vi å forhindre ulykker med dette apparatet, så er det et veldig godt trafikksikkerhetstiltak, sier Knut Danielsen.

Han forteller at de har opplevd en økning på 20 prosent i år når det gjelder ruskjørere.

– Da er det snakk om alkohol primært.

– Gikk veldig fort

Apparatets skjerm

Slik ser det ut når apparatet gir utslag. Bildet er fra kurset.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Og det tok ikke lang tid før politiet hadde tatt den første sjåføren. Like etter kursslutt tok en patrulje med seg apparatet ut for å prøve det, og etter 15 minutter gav apparatet utslag på to stoffer. Det ene stoffet metamfetamin.

– At det skulle gå så fort, hadde vi ikke drømt om, sier Danielsen.

Han mener dette viser at apparatet fungerer etter intensjonen.

– Dette er et hjelpemiddel som skal virke forebyggende og avskrekkende, og som skal gjøre oss i bedre stand til å luke ut personer som ikke er skikket til å kjøre bil. Ved å luke ut slike personer kan mange menneskeliv bli spart.