Hopp til innhold

Se de eksotiske undervannsbildene fra Mørkvedbukta i Nordland

– Havbunnen utenfor Nordland har mye å by på og er det mest eksotiske jeg har sett, sier den erfarne undervannsfotografen Galice Hoarau.

Galice Hoarau

Galice Hoarau

Foto: Anita Borkamo / NRK

Galice Hoarau har dykket i nesten 20 år over hele verden, og de to siste årene utenfor Bodø der han jobber som professor i marin molekylær biologi på Universitetet i Nordland.

– Dykkermulighetene var en av grunnene til at jeg kom hit for å arbeide, og det sier jeg ikke bare for å smigre, ler Hoarau.

Åpner med utstilling

Universitetet i Nordland inviterte i dag til åpningen av Forskningsdagene, hvor det hele startet med utstillingen til professor og undervannsfotograf Galice Hoarau. Bildene som er tatt i Mørkvedbukta og i Stillehavet ble akkopagnert med undervannslyder fra Havforskningsinstituttet.

Hør lydene fra havet her:

– Favorittbildet mitt er dette av grå revhai, sier han og peker stolt på tannrekkene.

– Er ikke de veldig farlige?

– Neida, jeg har begge beina intakt. Jeg har bare fått et par bitt i kameraet mitt. De er ikke farlige og agressive, men de er store dyr som beskytter territoriet sitt. Man må være forsiktig, innrømmer Hoarau.

Mye å lære

Galice Hoarau

Galice Hoarau er mest fornøyd med bildet av grå revhai. Det er tatt i Rangiroa på Fransk Polynesia.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Han tar ikke med seg studentene på dykking, men vil selv fortsette med aktiviteten og samle så mange bilder som mulig. Ifølge fotografen er det mye å lære fra bildene.

– Det er et rikt og variert dyreliv her. Det er et rikt miljø med tanke på arter og økosystem, noe vi må ta godt vare på, sier han.

Lydopptak fra dypet

Undervannslydene ble spilt over høyttaleranlegget for å skape et bilde av det facinerende livet under havflata.

– Dette er lyd av torsk, hyse, sild og spekkhoggere. Det er lyd vi har lånt fra Havforskningsinstituttet, forklarer professor i marinøkologi Ketil Eiane.

Han mener det spesielle med havområdene utenfor Salten er variasjonen.

– Ideen er å vise dette og hvor spennende biologien er også her i regionen, sier han.

Lydopptaket er gjort i forbindelse med et forsøk i 3S (Sonar-Sild-Spekkhogger) prosjektet, hvor man har man undersøkt hvordan lyd fra militære sonarer har påvirket adferden til sild og ulike arter av hval.

Dette prosjektet er gjennomført i samarbeid mellom Havforskningsinstituttet og Forsvarets Forskningsinsitutt sammen med partnere fra Nederland, Scotland og USA.

Galice Hoarau

VINTERDYKK: Galice Hoarau er klar for nok et dykk i arktiske strøk.

Foto: Privat

Se flere bilder på hjemmesiden til Galice Hoarau.