Umettelige på nordnorsk kjærlighet

Trine Angelsen gikk fra uføretrygd til millionlønning som dronningen av kiosklitteratur. Nå trykkes suksesserien på nytt.

Trine Angelsen, serieforfatter

Trine Angelsen har tjent millioner på utgivelsen av flere serien i sjangeren kiosklitteratur.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

De 30 bøkene om «Havets datter» solgte tilsammen 2,3 millioner bøker etter at den kom ut i 2002. I følge forlaget ble suksessen like stor da alle bøkene kom ut i Polen i 2009-2010, under tittelen Córka morza.

– Dette er en av de største suksessene i norsk historie. Men det har vært tomt i hyllene i lang tid. Etterspørselen har vært så stor at vi måtte komme med en ny, norsk utgivelse nå, sier forlagssjef Tomas Algard i Cappelen.

– Norges største gjentrykk

Mandag kommer første bok i serien i et opplag på 108.000 eksemplarer. Forlaget, som er det største på underholdningsbøker, mener ingen andre har trykket opp en serie i denne størrelsesorden tidligere.

– Nei, så vidt vi vet er dette det største opptrykket av en serie, og vi er veldig spent på hvordan salget går. Totalt salgstall for hele serien tør jeg derfor ikke spå.

Til sammenligning ble de tre første bøkene i suksesserien «Min kamp» av Karl Ove Knausgård tidligere i år trykket i 90.000 eksemplarer i et nytt opplag.

Tør ikke lese bøkene selv

Forfatteren Trine Angelsen sier hun har blitt kontaktet av folk som vil ha bøkene.

– Folk kommer på besøk til meg på Fauske og på feriehuset mitt for autografer. Enkelte vil jeg skal skrive videre på serien, men det er uaktuelt. Jeg er ferdig med den, sier hun til NRK.no.

Men veien til første bok var lang. Etter flere nei fra ulike forlag, fikk hun til slutt ja til trykking av den første boka i serien.

– Jeg kommer ikke til å lese bøkene når de trykkes på nytt. Dette var den første serien jeg skrev, og jeg er redd for at jeg skal bli flau eller angre på noe av det som står der. Jeg var veldig ny og fersk som forfatter, nå skriver jeg mye raskere, sier hun.

Lavt utdannede lesere

Fiskerdatteren Elisabeth elsker livet i Lofoten. Familien, det lille huset, bygda - og kjæresten Jens. Seksten år gammel blir hun festet som tjenestejente på storgården Dalsrud. På storgården ser hun en luksus hun ikke trodde fantes, og hun møter mennesker som oppfører seg helt annerledes enn det hun er vant til. Snart får hun erfare hun at rikdom og makt også har sine mørke sider...

Fra Cappelen sin beskrivelse av serien

Slik kiosklitteratur eller underholdningslitteratur blir ofte kritisert fordi den ikke har et kunstnerisk formål. En doktorgrad fra universitet i Oslo konkluderer med at det er lavt utdannede kvinner som freser gjennom bøkene.

– Alle nordmenn er fiskere og bønder i sin sjel, og det er det Trine forteller om er våre røtter, sier forlagssjef Algard.

– 90 prosent av kjøperne er kvinner, men 30 prosent av leserne er menn. Så menn leser i smug. Jeg har lest serien selv og synes det er storveies historie, sier han.

Tjener godt på serien

Den første boka ble til 30, noe som også merkes på skatteligningen. Senere har det blitt en serie til på 30 bøker. Nå er hun i gang med en ny føljetong. I fjor lå hun på 17. plass på inntektslistene i Fauske by.

– «Havets datter» vil nok alltid være spesiell for meg. Da første boka kom var jeg uføretrygdet og tjente 100.000 kroner. I dag betaler jeg 700.000 i skatt. Du kan si at livet mitt fikk en ny og positiv vending, humrer forfatteren.

Trine Angelsen skatt 2009

Trine Angelsen

Inntekt

Formue

Skatt

2009

1,546,403

0

678,995

2008

1,254,686

0

585,622

2007

1,053,960

0

490,397

2006

2,575,781

0

1,237,855

Også forlaget innrømmer at pengene strømmer inn i kassa.

– Det er gode inntekter på dette, men det har jeg ikke tall på. Både forfatter og forlag har godt av det, men det er ikke derfor vi gir ut disse bøkene, sier Algard.

Tidligere i høst lanserte Angelsen den nye boka si i noe uvante omgivelser.

Les mer: Trine Angelsen med ny bokserie

Tilsammen har hun solgt over fem millioner bøker. Se intervju med henne i videoen under.

Video Forfatter Trine Angelsen