Ulv kan ha tatt sau i Saltdal

Det står mellom ulv og bjørn, men Statens Naturoppsyn må se flere kadavre før de kan være sikre.

Lam tatt av rovvilt i Saltdal

Lammet er bekreftet tatt av rovvilt, men SNO vet ikke om det er bjørn eller ulv som står bak. Andre rovdyr er utelukket.

Foto: Ann Guro Hansen

I forrige uke mistet sauebonde og leder i Nordland sau og geit, Ann Guro Hansen et lam på beite i Saltdal.

– Først trodde vi jo at det var bjørn som hadde tatt det.

Nå er hun ikke så sikker lenger. Etter at en gjeter i går tidlig mente han kunne ha sett en ulv i området, frykter Hansen at det er den som er på ferde. Det var Saltenposten som først omtalte saken.

– Et veldig kraftig bitt

Lammets bittskader undersøkes av Statens Naturoppsyn men rovviltmedarbeider Geir Heggmo sier de er avhengige av å se flere kadavre og sammenligne skadene på dem før de kan uttale seg med sikkerhet.

– Det ligner på skader fra bjørn, men vi kan heller ikke utelukke at det er ulv. Det er et veldig kraftig bitt, sier Heggmo.

Han kan ikke huske tilfeller hvor ulv har tatt sau i Saltdal tidligere.

Det er bare i underkant av en måned siden det ble funnet bjørnespor i dalen. Tall fra Rovbase viser at 173 sauer ble dokumentert eller antatt drept av rovdyr i Nordland i fjor. Av disse ble 59 tatt av bjørn.

– Vi ser at vi mangler lam

Etter at gjeteren ga beskjed om den mulige ulveobservasjonen mobiliserte sauebøndene.

– Det var fantastisk mange som stilte opp og var med ut og lette i går, men det er kun dette ene kadaveret vi har funnet så langt, sier Hansen.

Det beiter omlag 3.000 sau og lam i området som strekker seg nord for Jarbruvatnet og utover mot Vik.

– Vi ser at vi mangler lam og ber folk som ferdes i utmarksområder her om å gi beskjed dersom de kommer over kadaver, sier Hansen.