UDI snur: Ihlan (23) får likevel bli i Norge sammen med babyen sin

I fjor høst fattet UDI vedtak om at somaliske Ihlan Hassan (23) skulle kastes ut av Norge, mens datteren Hanan (1) fikk permanent oppholdstillatelse. Nå har myndighetene snudd i saken.

23 år gamle Ihlan og dattera Hanan

Somaliske Ihlan Hassan i Sandssjøen får likevel oppholdstillatelse i Norge. Nå planlegger hun sammen med datteren Hanan en framtid i Norge.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Jeg er kjempeglad for å ha fått et positivt svar omsider. Nå kan jeg begynne å planlegge framtiden for meg og sin lille datter, sier Ihlan Hassan ved asylmottaket i Sandnessjøen til NRK.

NRK skrev i fjor høst hvordan hennes da åtte måneder gamle baby hadde fått permanent opphold – mens Ihlan selv skulle kastes ut. Vedtaket i UDI vakte sterke reaksjoner, både ved asylmottaket, Flyktningehjelpen og flere stortingspolitikere.

Fryktet omskjæring

Årsaken til at jentebabyen fikk opphold er frykten for at hun skal bli utsatt for kjønnslemlestelse i Somalia, dersom hun ble sendt tilbake.

UDI kalte den gang at Ihlan og datterens sak «kompleks». Moren og datterens sak ble ikke behandlet som en sak. Mens UDI innvilget datterens sak, avslo Utlendingsnemnda morens sak.

UDI ga så moren gjennom politiet på Helgeland beskjed om at moren kunne søke om familiegjenforening eller omgjøring av UNEs vedtak, hvilket hun gjorde.

(artikkelen fortsetter under)

23 år gamle Ihlan og dattera Hanan

Årsaken til at jentebabyen fikk opphold er frykten for at hun skal bli utsatt for kjønnslemlestelse i Somalia, dersom hun ble sendt tilbake.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

UDI lovte å hastebehandle Ihlans sak, som nå har endt med et positivt vedtak.

– Jeg var egentlig aldri i tvil om at UDI ville gi moren opphold. Begrunnelsen fra UDI er at etter en konkret helhetsvurdering besluttet de å gjøre et unntak fra hovedregelen, og ta søknaden til behandling. UDI viser til at datteren har flyktningstatus i Norge, sier Sonja Milde, som er informasjonsansvarlig på Alstahaug statlige mottak.

Venter på kommune

Nå venter Ihlan og datteren på å bli bosatt i en norsk kommune.

– Framtiden ser lys ut. Hun er veldig glad for å få bo sammen med datteren sin. Hun er glad for at hun klarer seg selv og kan ta vare på familien. Hun ser fram til et godt liv i Norge, sier Milde til NRK.

23-åringen er spent fordi hun nå må flytte til en ny kommune der hun ikke kjenner noen.

5000 venter i mottak

– Det sitter fortsatt om lag 5000 personer rundt i mottak og venter på kommuneplass. Noen har ventet i tre år allerede. Men det går raskere å få bosatt familier, fordi det er ikke så mange av dem. Så Ilhan må trolig ikke vente så mange måneder, sier Milde.

Mor kastes ut, mens baby får opphold

Ihlan Hassan gleder seg til å få kommune og kunne starte et «normalt» liv.