NRK Meny
Normal

Tyrkisk politi hentet sønnen – siden har ikke Maren sett ham

I tre måneder har Maren Rynning Sjaamo (24) fra Mosjøen kjempet i det tyrkiske rettsvesenet for å få se sin tre år gamle sønn igjen. Barnefaren sier han frykter moren skal forsvinne til Norge med gutten. I dag faller avgjørelsen i en tyrkisk domstol.

Maren Rynning Sjåmo og sønnen

Maren Rynning Sjaamo sammen med sin sønn. 3-åringen ble hentet av politiet og barnefaren i Istanbul, Tyrkia i juni. Siden har ikke Sjaamo sett han.

Foto: Privat

– Det er lange og vonde dager som som veksler mellom håp og desperasjon. Savnet gjør fysisk vondt, sier Maren Rynning Sjaamo på telefon fra den tyrkiske feriebyen Didim.

Det har vært tre tøffe måneder for moren. Det som skulle være en ferietur ble til et mareritt da hennes tre år gamle sønn ble hentet av politiet og barnefaren i Tyrkia.

Sjaamo har verken sett eller hørt fra sønnen siden den dagen.

– Jeg blir her så lenge jeg må. Jeg reiser ikke hjem til Norge uten sønnen min. Det tyngste er at jeg ikke vet hvordan han har det. Selv om han er sammen med familien sin, snakker han bare norsk, sier hun.

Behandles som en barnekidnappingssak

Ifølge Sjaamos tyrkiske advokat Asim Özcan hadde barnefaren anmeldt moren for å ha kidnappet deres felles sønn.

– Ifølge tyrkisk rett er det han som har foreldreansvaret, og Maren har kun samværsrett. Dermed fikk han hjelp fra politiet, slik at han kunne stikke av med 3-åringen, sier advokaten.

Etterlyst gjennom Interpol

Men barnefaren holdt ikke sin del av avtalen om samværsrett, og nå har tyrkisk høyesterett bestemt at faren og moren skal ha samværsrett med barnet fire måneder av gangen hver.

Men faren har nektet å overholde dette. Saken behandles nå som barnekidnapping. Og både far og sønn er etterlyst av tyrkisk politi og gjennom Interpol.

– Jeg håper han dukker opp i retten i dag. Og at han får en kjennelse mot seg at han har brutt samværsretten, sier moren.

– Har mistet tillit

NRK har prøvd å få kontakt med barnefaren uten å lykkes. Men for tre måneder siden bekreftet han overfor NRK at sønnen var hos han.

– Hvis det er noen som har bortført gutten er det henne. Jeg har ikke sett ham på halvannet år. Jeg vil ikke at hun skal ta han med seg til utlandet igjen. Jeg har mistet tilliten til henne.

Barnefaren sier videre at han iherdig har prøvd å komme seg til Norge for å møte sønnen, men at det har vært vanskelig etter at at ekteskapet tok slutt.

– Det er ikke enkelt å få visum til Norge fra Tyrkia. Jeg måtte søke om gresk visum for å reise i Schengen-området, sa han til NRK i juni.

Både jeg og guttens besteforeldre har hatt det veldig tøft uten sønnen min. Jeg har gått ned fra 86 til 67 kilo etter alt som har skjedd.

Mehmet Ali Silen

Maren Rynning Sjaamo avviser påstanden og sier hun har betalt for flybillett fra Tyrkia til Norge for at faren skulle møte sønnen.

– Han har også avtjent tyrkisk verneplikt, og i den perioden slapp han ikke fra, sier hun til NRK.

Kan bety gjenforening

Saken har fått stor oppmerksomhet i tyrkiske medier.

For mor og sønn kan rettssaken i feriebyen Didim i dag bety gjenforening, men Sjaamo er forberedt på å møtte smøre seg med tålmodighet.

– Advokaten er flink. Han sier at det vil ordne seg til slutt, men at det kan ta litt tid.

Maren Rynning Sjaamo og sønnen

Maren Rynning Sjaamo stter sin lit til at rettsmøtet i dag kan sette fart i letingen etter sønnen.

Foto: Privat

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.