Hopp til innhold

Trekkfuglene vender tilbake

Mange av trekkfuglene våre har fullført den lange ferden og landet på sine norske hekkeplasser, men skal du kjenne de igjen på lyden må det pugging til.

Rødvingetrost

Flere arter i trostefamilien har vendt tilbake til et Norge i vår. Så også den minste av våre troster, rødvingetrosten.

Foto: Andreas Trepte, Marburg (cc) Wikimedia Commons

Du har trolig merket det enten du er bevisst på det eller ikke. For det er noe som har skjedd med lydene du hører når du våkner, sitter på kafé eller er ute i naturen.

– Fuglesangen er en del av hele lydbildet som forteller at det er vår. Tar du bort den delen vil de aller fleste stanse opp og lure på hva som foregår. Det er en ekstremt vesentlig sansedel av årstiden, sier zoolog Roar Solheim ved Agder naturmuseum.

Finnes ingen snarveier

Ung perleugle

Zoolog Roar Solheim er ikke i tvil om at våren er den beste tiden på året for alle som er glad i fugler.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Nattergal

Årets første observasjoner av nattergal ble gjort i slutten av april.

Foto: Ulf Myrvold / NRK

Allerede forrige uke hørte han årets første gjøk, men også arter i sangerfamilien, svaler og andre er på plass.

Men dersom du har som mål å kjenne igjen de enkelte artene bare på lyden, finnes det ingen snarveier.

– Det finnes ikke noen triks. Dersom man ikke kan noe om fuglesang bør man få slengt seg med på ekskursjoner eller bli med noen som kan en del om fugl for å lære de vanligste lydene.

En annen måte å bli bedre kjent med fuglenes sang, er ved hjelp av cd-er eller nettsider. Da kan man hvert fall lære seg noen regler for de forskjellige artene.

– Men når det etter hvert kommer til forskjellige arter innenfor sangerfamilien blir det vanskelig. Da tar man en og en om gangen og det kan ta flere år å lære seg å skille dem fra hverandre.

Ivrigst på våren

I det lukkete rommet på baksiden kan Per Ole Syvertsen inspisere kassene og ringmerke sandsvaleungen

Zoolog Per Ole Syvertsen i Mo i Rana ser endringer fra dag til dag.

Foto: Jon Olav Larsen

Selv om mange arter allerede har kommet seg til fram til hekkestedene sør i landet, avhenger temperaturen av når de forflytter seg videre nordover. I Nordland er flere trostearter ankommet og særlig måltrosten kan høres i deler av fylket, sier zoolog Per Ole Syvertsen.

– Men det har også kommet mye bjørkefink. Det er mye lyd i de, og selv om kanskje ikke sangen er så vakker, gjør den seg veldig bemerket.

Trekkfuglene synger ivrigst under den første tiden etter ankomst, både for å holde andre hanner unna, men også for å trekke til seg hunnfugler.

– Dette er den beste tiden på året og det er synd at våren er så raskt overstått. Plutselig er det St. Hans og da er det en downperiode fram til slutten av august, sier Solheim.

Verken han eller Syvertsen har noen favorittsanger, men Solheim mener det er særlig en ting folk i nord bør få med seg.

– Hvis man er ute og vandrer mellom skjær og holmer på en blikkstille dag må man legge merke til ærfuglene. Det er trivelig lyd full av stemning.

Ærfugl i Straumen, Inderøy

Zoolog Roar Solheim har ingen favorittsanger blant fuglene, men mener ærfuglens lyd er noe folk burde få med seg.

Foto: Torstein Myhre