Hopp til innhold

Fire skoler og barnehage stengt – ber flere tusen holde seg i karantene

Nær 4000 innbyggere i Vestvågøy kommune har fått beskjed om å gå i selvpålagt karantene etter at det ble påvist fem nye koronatilfeller i kommunen.

Ballstad i Lofoten

BALLSTAD: Vestvågøy har stengt fire skoler og en barnehage fredag, og ber alle barn, ungdom og foreldre som har tilknytning til institusjonene om å gå i karantene.

Foto: John Inge Berg

I løpet av torsdag ettermiddag og kveld ble det meldt om fem nye smittetilfeller i lofotkommunen Vestvågøy.

Det betyr at det nå er 13 personer som er smittet i kommunen.

Som følge av dette har kommunen valgt å stenge fire skoler og en barnehage.

Remi Solberg, ordfører Vestvågøy og leder av Lofotrådet.

Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy.

Foto: Espen Mortensen

Det er Vest-Lofoten videregående skole, Ballstad skole, Leknes skole, Ramberg skole og Arken barnehage som holdes stengt fredag 21. august.

Kommunen jobber nå med å kartlegge nærkontaktene til dem som har fått påvist smitte.

– Vi har et smittesporingsteam som jobber dag og natt med å spore nærkontaktene til de som fikk påvist smitte, sier ordfører Remi Solberg til NRK.

Tidligere denne uken ble det satt i gang testing av 110 ansatte, beboere og pårørende i Vestvågøy, etter at en ansatt på Lekneshagen bofellesskap testet positivt for koronavirus.

Flere tusen innbyggere bør være i karantene

Kommunen ber ungdom, barn og foreldre som har tilknytning til skolene og barnehagen som er stengt, om å opptre som om de er i karantene.

Vestvågøy kommune er Lofotens mest folkerike kommune med sine 11.433 innbyggere.

Det innebærer at mellom 3000 og 4000 innbyggere i kommunen bør være i selvpålagt karantene.

– Det er et føre var-tiltak for å begrense smitten, og i dag og gjennom helga vil vi fortsette arbeidet med smittesporing. I og med at vi fikk fem nye smittetilfeller i går som omfatter skolene og barnehagen, så er dette tiltaket nødvendig for å begrense smitte, sier Solberg.

Unntaket er personer som har samfunnskritiske jobber.

Forventer flere smittetilfeller

Vestvågøy kommune har de siste dagene drevet omfattende smittesporing. Sju personer har fått påvist korona de siste dagene, og ordføreren forventer at flere vil få påvist smitte i dagene fremover.

– Jeg regner med at flere vil få påvist smitte. Det er mange i kommunen som nå testes. Og en av dem som fikk påvist smitte hadde så å si ingen symptomer, men ble fanget opp fordi vi nå tester så mange personer.

Nabokommune stenger skole

I Flakstad, nabokommunen til Vestvågøy, tas det også grep etter smitteutbruddet de siste dagene. Ramberg skole og SFO holdes stengt fredag.

I forbindelse med smitteutbrudd på Vestvågøy og stenging av flere skoler, holder Ramberg skole og SFO stengt i dag. Elever, foreldre og søsken tilknyttet disse skolene på Vestvågøy er ilagt karantene i dag, skriver Lofotposten.