NRK Meny
Normal

Travelt for brannvesenet: – Det har vært helt forferdelig

Kombinasjonen sol og sommervær byr på problemer for brannvesenet i nord. Nå ber de folk innstendig om ikke å tenne fyr på noe.

Gress- og lyngbrann Raftsundet

Søndag ettermiddag jobber brannvesenet med å slukke gress- og lyngbrannen i Raftsundet i Nordland. Det har vært en travel helg for brannvesenet i Nordland.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Søndag ettermiddag jobbet brannvesenet med å slukke en gress- og lyngbrann på om lag 100 til 150 meter på Ulvøya i Raftsundet helt sør i Hadsel kommune i Nordland.

Øya ligger vanskelig til, noe som gjorde slukningsarbeidet vanskelig.

– Mannskapet har omsider fått koblet slangene og satt på vann, sa underbrannmester John Harald Løkås ved 110-sentralen i Bodø til NRK like før klokka 19.

Et drøyt kvarter senere var brannen slukket, og brannmannskapene jobber nå med å kontrollere området for å sikre at brannen ikke blusser opp igjen.

– Det kan virke som om det brant under en høyspentlinje, og kraftlaget har koblet ut strømmen. Hvorvidt det har sammenheng med brannen er vanskelig å svare på, sier Løkås.

– Helt forferdelig travelt

Brannvesenet måtte ha hjelp av redningsskøyta for å komme seg ut til øya. Også politiet er på stedet nå.

– Når det brenner ute på en øy er det mye som må organiseres. Både pumper, annet utstyr og mannskap må fraktes, forklarer underbrannmesteren, som sammen med kollegaene har hatt en svært travel helg.

Totalt lørdag og søndag har brannvesenet i Nordland fått melding om sju gress- og lyngbranner. Et tall Løkås omtaler som «betydelig», sammenlignet med normalen.

– Det ble sagt i går at det har vært helt forferdelig. Det har vært svært mange gress- og lyngbranner denne helga, men hva det skyldes tør jeg ikke svare på.

– Vær forsiktig med ild

Lørdag ble det satt brannvakt gjennom natta på Havstein utenfor Sandnessjøen. Senest søndag formiddag brant det to steder samtidig i Mo i Rana lenger sør i Nordland, ifølge John Harald Løkås.

– Mannskapet var knapt nok ferdig med å slukke den første før de måtte rykke ut igjen.

Han har en klar oppfordring til nordlendinger som koser seg utendørs i finværet.

– Ikke tenn fyr på noe og vær forsiktig med ild i inn- og utmark! Det er flott å kunne grille i godt vær, men gjør det i en grill hjemme, avslutter Løkås og minner og det generelle bålforbudet som gjelder.

Det samme understreket politiet overfor NRK lørdag kveld i forbindelse med en gress- og lyngbrann på Havstein utenfor Sandnessjøen.

– Det er ikke lov å lage bål ute på denne tiden i utgangspunktet. I tillegg er det ekstremt tørt i gresset, og har det først tatt fyr er det ikke bare-bare å slukke, sa operasjonsleder Knut Roald Tverå i Nordland politidistrikt.

Brann på Havstein

Det var til tider stor røykutvikling fra gress- og lyngbrannen på Havstein på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen lørdag kveld. Dette bildet er tatt fra naboøya Vandve, vest for Havstein.

Foto: Kjell Olav Johansen