To til sykehus etter helikopterstyrt

De to mennene drev vedlikeholdsarbeid ved ei høyspentmast da helikopteret plutselig krasjet i bakken. Begge ble skadet i styrten, en av dem alvorlig.

Piloten og den andre personen ble fraktet til Helgelandssykehuset i Rana med luftambulanse.

Tilstanden er alvorlig, men stabil, for den ene av de to som var med i en helikopterstyrt i Haustreisdalen i nordlandskommunen Grane tirsdag formiddag.

Begge er stabile

Mannen i 40-årene er ansatt i Infratek, og var ute på et oppdrag for Statnett da ulykka skjedde. Han skal nå behandles videre i Tromsø.

Også for piloten er tilstanden stabil. Han har ifølge Helgelandssykehuset fått moderate skader, og skal behandles videre på sykehuset på Mo.

– Traff ei mast

Vitner til helikopterulykken i Grane sier at hovedrotoren traff ei mast.

Det skal være årsaken til at helikopteret styrtet. Men om det var vind- eller lysforhold som førte til dette, er ikke kjent, opplyser politiet på Helgeland.

Statens havarikommisjonen er varslet og vil komme til Mosjøen i løpet av ettermiddagen.

Statnett gransker også

Helikopteret styrtet omlag 1 mil nord for Trofors, i forbindelse med ombygging for spenningsoppgradering av Statnetts ledning mellom Nedre Røssåga og Tunnsjødal.

Statnett skal gjennomføre en intern granskning av ulykka, i tillegg til politiets og Havarikommisjonens gransking av saka.

Blir overført til Tromsø

– Mannen som er i 40-årene har fått bruddskader i ansikt og rygg, og han vil bli overført til Universitetssykehuset i Nord-Norge, opplyser kirurgisk avdelingsoverlege Ranveig Aspevik ved Helgelandssykehuset.

Tilstanden til den rundt 60 år gamle piloten Karl Gustav Backlund er fortsatt ikke avklart.

Var ved bevissthet

Stabssjef John Helge Vang

Stabssjef John Helge Vang ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Begge to var ved bevissthet da de ble sendt avgårde i ambulanseflyet, sier redningsleder Thor Eirik Torkelsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NRK.

Politiet fikk melding om ulykken i Haustreisdalen klokka 10.30.

– Helikopteret styrtet i forbindelse med et arbeid på ei høyspentlinje i området. Vi har fått bekreftet at det var to personer i helikopteret da det styrtet, og disse skal være skadet, men hvor skadet de er har vi ikke melding om så langt, sier stabssjef John Helge Vang ved Helgeland Politidistrikt.

Ifølge politiet var ikke høyspentledningen strømførende på ulykkestidspunktet.

Krasjlanding

Video 1b276a59-0c63-40ca-a45f-2ca737690991.png

Her ankommer de to skadde personene Helgelandssykehuset i Rana.

Helgeland Arbeiderblad skriver at helikopteretet tilhører Nordlandsfly AS i Mosjøen, og det var pilot Karl Gustav Backlund som satt bak spakene.

Kona til piloten og daglig leder i selskapet, Anne Severinsen, sier til avisa at hun har snakket med mannen sin og han har fortalt at han kom for nært ei høyspentmast under flyging.

Helikopterstyrt i Haustreisdal i Grane - to skadet

TO SKADET: Redningsmannskapene fra ambulanse, brannvesen og politi var på plass for etter at helikopteret fra Nordlandsfly styrtet.

Foto: Rune Stabbforsmo

Reparerte Statnetts linjer

Det var på arbeid med Statnetts linje, som går mellom Nedre Røssåga og Tunnsjødal at ulykka skjedde.

– Arbeidet er stanset inntil videre, opplyser kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til NRK.

– Vet ennå ikke hva som skjedde

– Vi vil undersøke hva som er skjedd, og avhøre de som eventuelt har vært vitner til dette. Videre vil Statens Havarikommisjon for transport bli varslet og koblet inn i undersøkelsen av hva som har skjedd, sier Vang.

– Har dere fått noen foreløpig forklaring på hva som har skjedd?

– Nei det har vi ikke. Vi er ikke kommet så langt, sier Vang.

Helikopterstyrt Haustreisdal

HELIKOPTERSTYRT: Det var under arbeid med ei høyspentledning i Haustreisdal ulykken skjedde.

Foto: NRK