Hopp til innhold

To rein og en elg ihjelkjørt

Tre dyr måtte bøte med livet på jernbaneskinnene lørdag morgen.

Torstein Appfjell om reintragedie på Nordlandsbanen

TOGDREPT: Med voldsom kraft kjørte godstoget inn i en reinflokk i slutten av januar. Dyrene lå strødd langs jernbanelinja ved Rossvollfjellet da reineieren kom på befaring.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Den første viltpåkjørselen skjedde lik etter klokka 07.33 på Nordlandsbanen da NSB meldte fra at to rein var påkjørt like nord for Mosjøen. Jernbaneverket og reineier varslet.

Ulykka skjer bare halvannen uke etter 23 rein ble påkjørt i løpet av tre dager på Nordlandsbanen.

Elg på skinnegangen

Bare en halv time senere fikk politiet melding om viltpåkjørsel nummer to. Denne gangen var det en elg i skinnegangen like nord for Bjerka stasjon som ble påkjørt og drept. Jernbaneverket og Viltnemnda varslet.

I fjor ble 2.047 dyr påkjørt av tog. Det er en nedgang på 247 dyr fra året før, men fortsatt langt fra regjeringens målsetting om 1.400 påkjørsler årlig.

Det er Nordlandsbanen som er den verste strekningen. I perioden 2000-2009 sto denne strekningen for 35,5 prosent av elg, rein og sau som ble påkjørt. Detaljerte tall fra 2011 er ennå ikke klare for denne strekningen.

I fjor la Jernbaneverket fram et forslag til tiltak for å få ned antall påkjørsler til 1.400 innen 2013. Forslaget har vært på høring, og høringsuttalelsene blir nå nøye vurdert.