Hopp til innhold

Ønsker rein-gjetere langs skinnene

Tor Arne Strøm (AP) mener tiden er inne for å se på nye løsninger for å hindre store reinpåkjørsler i framtiden. Kanskje kan rein-gjetere være løsningen.

Tor Arne Strøm og Ole Hjartøy

Tor Arne Strøm i diskusjon med Bodø-ordfører Ole-Henrik Hjartøy. Strøm åpner nå for rein-gjetere langs Nordlandsbanen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Tor Arne Strøm (AP)mener det er viktig at også reineierne er sitt ansvar bevisst for å unngå store reinpåkjørsler i framtiden.

– Kanskje bør reineierne passe bedre på dyrene sine selv, mener han.

Må se på nye løsninger

Strøm sitter i Energi- og Miljøkomiteen på Stortinget, og nå mener han det kan være på tide å se på nye løsninger for å hindre nye reinpåkjørsler langs Nordlandsbanen.

– Jeg tror det kan være på tide å bruke rein-gjetere i perioder av året, så dyrene holdes unna toglinja, mener han.

12 rein ble drept

Forslaget kommer etter at 12 reinsdyr ble påkjørt og drept av et godstog på vei sørover på tirsdag, ved Rossvollfjellet i Vefsn.

I nettopp dette området jobbet reineierne med helikopter for å jage dyrene vekk fra skinnegangen tidligere i vinter. For to uker siden fikk imidlertid helikopteret problemer og styrtet. To personer mistet livet i ulykken.

Strøm har enda ikke mottatt noen henvendelse fra reineierne. Han vil likevel gjerne drøfte forslaget om rein-gjetere med reineierne.

Vanskelig å gjerde inn

Svenskene har hatt suksess med gjerdelegging langs jernbanen, men dette kan bli vanskeligere å gjennomføre i Norge.

– Det er gjort noe inngjerding langs Nordlandsbanen, men vi har ikke muligheten til å gjerde inn hele strekninga. Men dersom svenskene har noen gode løsninger, kan vi jo selvsagt se på dem.